Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Miért jár jatt a pizzafutároknak?

Miért jár jatt a pizzafutároknak?

Figyelt kérdés

Szeretnék nyugodtan, nyíltan és őszintén beszélni a fenti kérdésről, mert bár korábban is előkerült a téma, de használható választ, elfogadható választ nem kaptam.

Korábban én is dolgoztam biciklis futárként, olyan heti 1000-2000 ft jattot kaptunk hetente. Nem világos az, hogy a rengeteg szakma közül pont a pizzafutárnak (meg az orvosnak {hálapénz}) miért jár jatt. Amúgy szoktam adni, 300 Ft-ot, de alapvetően azért, hogy ne karistolják szét a liftet, ne csesszék szét a postaládámat. Amolyan védelmi pénzként. Az szokott lenni az indok, hogy 0 az alapfizetés. Nos a kérdéseim:

1.: Miért jár a jatt a pizzafutárnak?

2.: Nekem, mérnöknek, miért nem jár a jatt? Pl miért nem kapok azért, ha felszállsz/ráülsz egy olyan járműre, aminek a fejlesztéséhez/gyártásához akár egy kicsi közöm is van?

3.: Ha a mérnökként ingyen dolgoznék, akkor sem járna a jatt?

4.: Miért nem a hatóságok, munkaügyi hatóság tesz az ellen valamit, hogy a pizzásfutárokat ingyen dolgoztatják?

5.: Miért a fogyasztón verik le ezt, miért nem a sz*rrágó munkáltatón?

6.: Megoldás-e kötelező jattolás bármilyen szakmával kapcsolatban, ami nincs rendesen kifehérítve?

Ezekre szeretnék választ kapni.

1.:

2017. márc. 5. 15:46
 1/4 anonim ***** válasza:
49%
Hogy legyen min hisztizned vasárnap délután.
2017. márc. 5. 16:06
 2/4 anonim ***** válasza:
58%
Én sem értem miért "jár" a borravaló. Ezért szeretem a mekit, kb. az egyetlen hely ahol nem kell indokolatlan borravalót adni.
2017. márc. 5. 16:15
 3/4 anonim ***** válasza:
91%

1. Nem jár - csak adható.

2. Neked sem jár - neked is adható lenne, ha találkoznál ügyféllel. Bár a legtöbb cégnél a mérnök jattják úgy hívják, hogy prémium...

3. Nem

4. Mert az állam néha szemet húny. Egyrészt azért, mert ha egy párt kőkeményen beleállna minden simli ellenes programba akkor még 4 évet sem élne meg. Más részről pedig azért, mert jelenleg MO nem tudja fenntartani a lakosságát a fekete/szürke gazdaság nélkül, ezért kényszer.

5. Mert a fogyasztón tudják, a munkaadón nem

6. Nem megoldás. Kényszermegoldás. Kényszer a pizzafutárnak, mert a bére semmire sem elég és kényszer neked, mint vevőnek, mert attól félsz, hogy szétbarmolják a postaládád, ha nem adsz jattot.

Kaptál választ, remélem kielégítő. Szép napot!

2017. márc. 5. 16:33
 4/4 anonim ***** válasza:
300 ft-ból már egy mirelit pizzát veszek. csesznék annyit adni borravalóként valaha :D nálunk kisvárosban egyetlen normális pizzéria van ami kimondottan az, ott a főnök olyan árakat kalkulált ami majdnem mind 40 vagy 60ra végződik na és azt a pár tíz forintot ami egészig tart odaadom. pár hónapja újításként bevezette hogy végre az első kajás hely ahol kártyával lehet fizetni, erre utána pár héttel meg is emelte az árakat száz forinttal :D
2017. márc. 6. 09:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!