Miért jár jatt a pizzafutároknak?
Szeretnék nyugodtan, nyíltan és őszintén beszélni a fenti kérdésről, mert bár korábban is előkerült a téma, de használható választ, elfogadható választ nem kaptam.
Korábban én is dolgoztam biciklis futárként, olyan heti 1000-2000 ft jattot kaptunk hetente. Nem világos az, hogy a rengeteg szakma közül pont a pizzafutárnak (meg az orvosnak {hálapénz}) miért jár jatt. Amúgy szoktam adni, 300 Ft-ot, de alapvetően azért, hogy ne karistolják szét a liftet, ne csesszék szét a postaládámat. Amolyan védelmi pénzként. Az szokott lenni az indok, hogy 0 az alapfizetés. Nos a kérdéseim:
1.: Miért jár a jatt a pizzafutárnak?
2.: Nekem, mérnöknek, miért nem jár a jatt? Pl miért nem kapok azért, ha felszállsz/ráülsz egy olyan járműre, aminek a fejlesztéséhez/gyártásához akár egy kicsi közöm is van?
3.: Ha a mérnökként ingyen dolgoznék, akkor sem járna a jatt?
4.: Miért nem a hatóságok, munkaügyi hatóság tesz az ellen valamit, hogy a pizzásfutárokat ingyen dolgoztatják?
5.: Miért a fogyasztón verik le ezt, miért nem a sz*rrágó munkáltatón?
6.: Megoldás-e kötelező jattolás bármilyen szakmával kapcsolatban, ami nincs rendesen kifehérítve?
Ezekre szeretnék választ kapni.
1.:
1. Nem jár - csak adható.
2. Neked sem jár - neked is adható lenne, ha találkoznál ügyféllel. Bár a legtöbb cégnél a mérnök jattják úgy hívják, hogy prémium...
3. Nem
4. Mert az állam néha szemet húny. Egyrészt azért, mert ha egy párt kőkeményen beleállna minden simli ellenes programba akkor még 4 évet sem élne meg. Más részről pedig azért, mert jelenleg MO nem tudja fenntartani a lakosságát a fekete/szürke gazdaság nélkül, ezért kényszer.
5. Mert a fogyasztón tudják, a munkaadón nem
6. Nem megoldás. Kényszermegoldás. Kényszer a pizzafutárnak, mert a bére semmire sem elég és kényszer neked, mint vevőnek, mert attól félsz, hogy szétbarmolják a postaládád, ha nem adsz jattot.
Kaptál választ, remélem kielégítő. Szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!