Örökölheti a haszonélvezeti jogot unoka? Jár ez bármilyen egyéb költséggel?
Letöltöttünk egy formanyomtatványt, szeretnénk készíteni itthon egy végrendeletet. Az ingatlan közvetlen a gyerekek örökölnék, a haszonélvezeti jogot pedig az unoka. Ez lehetséges? Az unokának ezért kellene bármi is fizetni?
Azt szeretnék elérni, hogy a leendőbeli tulajdonos ne adhassa el az ingatlan ha elszeretné. Ha az unokám a haszonélvező, akkor az ő beleegyezése is kell az eladásba?
Köszönöm a válaszokat
Ha jól értem, tiétek a ház, és a gyerekekre akarjátok hagyni a tulajdont, de az unokának haszonélvezeti jogot biztosítani rá.
Ezt simán meg lehet tenni végrendeleti úton.
Azt azonban ezzel nem tudjátok elérni, hogy a gyerekeitek ne adhassák el a házat. Az persze megint más kérdés, hogy ki venné meg, ha az unokátoknak haláláig tartó haszonélvezeti joga van rajta.
Egyébként én volnék az unoka, csak nagyszülői szemmel fogalmaztam meg. Valaki értette akkor mire voltam kíváncsi... Ajándékozási illetéket nem szeretnék fizetni, örököljön csak édesanyám mindent. De korához képest elég felelőtlen, simán elherdálná a ráeső részt. Na jó ennyire nem drasztikus a helyzet de nem bízom benne. De kivenne meg úgy egy házat, hogy enyém a haszon élvezeti jog... Ha mégis valaki megvenné engem innen akkor se tehetne ki soha senki amíg élek.
Kettesnek igaza volt, hogy haszonélvezeti jogot nem lehet örökíteni. De végrendeletkor rendelkezhetsz úgy, hogy halálod után valaki csak haszonélvezeti jogot kapjon amennyiben te vagy a tulaj.
De én pl a haszonélvezeti jogomat nem örökíthetem tovább.
Köszi a válaszokat
Már csak annyi a kérdés, haszonélvezeti jog esetén kell-e nekem valamit fizetni, vagy az ha meghal nagymamám ingyen rám ruházható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!