Mi 50. 000 forint egy tollvonáson?
Miért kerül 50.000 ft ba egy közjegyzés? Ingatlan vételkor, miért kell odaadni fél havi fizetést amikért sokan több órát dolgoznak, hogy átírják a nevedre az ingatlan , miért kell ahhoz 50.000 ft? Annyi a percdíja a közjegyzőnek? Nincs egy kicsit túlfizetve?
Tényéleg érdekel, hogy mire kell 50.000 ft közjegyzéskór szóval, válaszoljatok!
A közjegyzői díjakat törvények határozzák meg, nem piaci áron dolgoznak, mint az ügyvédek. A közjegyzők területi elven dolgoznak. Ezzel a két feltétellel biztosítja az állam, hogy a közjegyző tisztességesen meg tudjon élni, garantált legyen a függetlensége. Illetve a díjak egy részét neki is be kell fizetni a költségvetésbe.
Az államot képviselve a közjegyző garantálja sok különböző irat közhitelességét. Például az aláírási címpéldány esetén ő szavatol azért, hogy aki ott aláírt az tényleg azonos azzal a személlyel akinek a személyi adatai az okmányon megjelennek.
Az ingatlan átírásánál is a magyar állam nevében ő intézi a tulajdonjogod bejegyzését a földhivatali nyilvántartásban, és az állam ezzel ismeri el a tulajdonszerzésed.
A bírósági gyakorlatban a közjegyzői okiratok komolyabb jelentőséggel bírnak mint az egyéb papírok.
Ha például valaki közjegyző előtt nyilatkozik, hogy tartozik neked, és nem fizet, akkor azonnal mehetsz a végrehajtóhoz, nem kell pereskedned a végrehajtás előtt.
A lakáshiteleknél a bankok ezért íratnak alá mindent közjegyző előtt az adóssal. Ha nem fizet, akkor nem kell bíróságra menniük.
1-es válaszoló nagyon jól leírta.
Még hozzátennék valamit. Azt írod:
"Ingatlan vételkor, miért kell odaadni fél havi fizetést..."
Nem kell... Ingatlant lehet ügyvédnél kötött adásvételi szerződéssel is vásárolni - ami kb. a fele ennek, azaz 25 ezer ft.
Amúgy meg nem igazán értem, hogy ha valaki vásárol egy - feltehetőleg - több milliós ingatlant, akkor miért pont az az 50 ezer ft fáj neki? Ennyit a hitelesség, a jogügylet tisztasága szerintem simán megér (legalábbis nekem, holott nem vet fel a pénz)
Az ingatlan adásvételi szerződést nem érdemes közjegyzővel íratni. Nekem az ügyvéd fél százalékért csinálta, ami jóval olcsóbb volt, mint közjegyző. Ellenben a hitelintézetek sajnos kérik a közjegyzői hitelesítést.
A közjegyző egy olyan szakma, ahol kevés munkával lehet pofátlanul sok pénzt keresni és az állam még szentesíti is. De ha bele gondolsz, hogy a politikusok mennyire nulla munkáért mekkora pénzeket tesznek zsebre, akkor már nem is tűnik olyan soknak a közjegyzői díj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!