Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Próbaidő alatt nem jár szabadság?

Próbaidő alatt nem jár szabadság?

Figyelt kérdés

3 hónapos próbaidő alatt vagyok. Jövőhéten csak 1 napra kértem szabit, hogy eltudjak intézni egy fontos dolgot. Főnököm azt állítja, hogy nem adhat. És akik idáig is elmentek szabira próbaidő alatt meg se tehették volna. Nekik be kell majd menniük ledolgozni azokat a napokat.

Azt mondta, hogy arra a napra intézzek táppénzes papírt. Egy napra is ad a háziorvos? Többre nem szabad mennem, mert akkor kirúgnak.

2017. febr. 1. 17:35
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
83%
nem akar adni, de törvenyileg nem tilthatja meg
2017. febr. 1. 17:47
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Jár szabi, de a tv szerint a munkaviszony első három hónapjában nem köteles a munkáltató a kérésednek megfelelő időpontban kiadni.

Tehát jár, kiadható, de nem kötelező.

2017. febr. 1. 17:54
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
ugyvan. nem köteles, de kiadhato. de azt nem mondhatja, hogy nem jar es nem adhato ki. de kiadhato, az mas kerdes, hogy akarja-e vagy sem.
2017. febr. 1. 17:57
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem kötelező kiadni a szabit, de ha arról van szó akkor adhat.

Nekem a régi munkahelyemen 2 hónapja voltam ott javában próbaidőn és elengedtek 1 hétre. Igaz akkor nyári leállás volt, és csak egyetlen egy gyártás volt amit meg kellett csinálni, arra 4 ember volt berendelve leginkább az újak, és egy régi aki tapasztaltabb. Akkor tőlem kérdezte a főnök hogy van-e szabi igényem, mert ha van időbe szóljak, el fog engedni.

Egyébként a jelenlegi munkahelyemen is alig 1 hónapja voltam ott, és közöltem a főnökömmel hogy sürgős dolgom van és kell a szabi, mivel erős indok volt, mondta hogy elenged. Nálunk akik újak vannak, őket is mind elengedi ha olyan dolguk akadna.

2017. febr. 1. 18:24
 5/12 Carragher_x ***** válasza:
84%
A szabadságot nem te veszed ki, hanem a munkáltató adja ki, azzal a megkötéssel, hogy évente 7 napot a munkavállaló kérésének megfelelően kell kiadni. Ez utóbbi kitétel viszont a próbaidő alatt nem él. Magyarán a munkáltató dönti el, hogy el akar-e engedni szabadságra vagy sem. Tiltani semmi sem tiltja.
2017. febr. 1. 18:26
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Időarányosan vehetsz ki szabit nyilvan nem egy hetet
2017. febr. 1. 18:28
 7/12 Carragher_x ***** válasza:
100%
Pontosítok, mert a fejemben levő sablonra írtam a 7 napot. A szabadnapjaid negyede felett rendelkezel te.
2017. febr. 1. 18:28
 8/12 anonim ***** válasza:
55%
oké, Carraizé, tele van féligazsággal, amit írsz. NEm a negyede, hét nap. És nem próbaidő alatt, hanem a munkaviszony első három hónapjában. Akkor is, ha nincs próbaidő, meg akkor is, ha kollektívvel három hónál több.
2017. febr. 1. 18:36
 9/12 anonim ***** válasza:
49%
Semmi.
2017. febr. 1. 18:42
 10/12 Carragher_x ***** válasza:

8/9!

1) Jogos, elsőre írtam jól a hét napot, aztán bekavart a régi mt emléke. A kollektívval tök felesleges bonyolítani, általános a 3 hónap, a kérdezőnek is ez a releváns, de nyilvánvalóan helyes a pontosításod.

2) Ha nem tudod leírni, akkor legalább próbáld meg kimásolni a nevem :)

2017. febr. 1. 18:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!