Ha Németországban vállalok munkát, Magyarországon ki kell váltanom az EU-s TB kártyát?
Köszönöm. Igen ma voltam bent a NAV-nál ez ügyben. Mondták, hogy majd a munkaszerződésről kell egy fénymásolatot készítenem és azt egy 10/11-es nyomtatvánnyal, valamint ha én nem tudom elvinni akkor egy meghatalmazással elküldeni. Viszont nekem ott a hölgy azt mondta, hogy ilyen EU-s TB kártyára is szükségem van...
De nem értem, mert az internetneten is azt olvastam, vagy legalábbis az alábbi szöveget úgy értelmeztem, hogy nincs rá szükségem.
"Külföldön munkát vállalók bejelentése
(2016.03.09.)
Aki más EGT tagállamban, Svájcban, nemzetközi szervezetnél, vagy olyan államban szerez egészségbiztosítási jogosultságot, amellyel az ellátások biztosítására nemzetközi egyezményünk van, annak az egészségbiztosítási ellátásra szerzett jogosultságát be kell jelenteni az egészségbiztosítóhoz.
Jelen tájékoztatónkból megismerheti, hogy az EGT tagállamban, Svájcban, nemzetközi szervezetnél, valamint egyezményes tagállamban való munkavégzés ideje alatt hogyan alakul az egészségbiztosítási jogviszonya, illetve annak igazolása.
Felhívjuk figyelmét, hogy bejelentése alapján arra az időtartamra, amely alatt más EGT tagállamban, Svájcban, egyezményes államban, továbbá nemzetközi szervezetnél biztosított, a Társadalombiztosítási Azonosító Jele (a továbbiakban: TAJ száma) ideiglenesen érvénytelenítésre kerül.
A magyar biztosítás alapján kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyát (továbbiakban: EU kártya) vissza kell küldeni, mert az ellátásra jogosultságát a külföldi biztosítása szerinti tagállam által kiállított EU kártyával igazolhatja."
Nem is válthatod ki.
A NAVos ügyfélszolgálatos enyhén szólva pontatlan tájékoztatást adott.
OEPnél ki kell jelentkezned a német biztosítási számod és a biztosító nevének megadásával.
A honlapjukon fenn van az ehhez való nyomtatvány.
Beadhatod személyesen, meghatalmazott útján, posta úton (ez esetben ajánlottan add fel), vagy ami a legjobb megoldás: ügyfélkapun keresztül.
Ha van itthon kiállított EUS TAJ kártyád, azt vissza kell küldeni (ha nem küldöd, felszólítanak rá)
Navnál akkor kell intézkedned, ha magad után fizeted az egészségügyi szolgáltatási járulékot (a járadékot kapják az emberek, a járulékot fizetik), vagy ha mg.őstermelő, vállalkozó vagy.
Ha most fizted az eü.szolg.járulékot, akkor a 16T1011-es nyomtatványon ki kell jelentkezned (fenn van a NAV honlapján a nyomtatvány az útmutatójával együtt)
Beadhatod személyesen, maghatalmazott által, postai úton, vagy ügyfélkapun keresztül.
Ehhez kell mellékelned a német munkaviszonyod igazoló iratot/ másolatát/ szkennelt változatát csatolnod az ügyfélkapusnál.
Mg őstermelőnél és vállalkozásnál más nyomtatványokat kell beadni.
A német TAJ kártyád egyúttal EUS TAJ kártya is, ha hazajössz, sürgősségi ellátásokra vagy vele jogosult (tervezett ellátásra kell hozzá más nyomtatvány is)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!