Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Tartozás behajtása, jogi lépesek?

Tartozás behajtása, jogi lépesek?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Egy nő tartozik nekem, nagyon sok pénzzel és 4 éve. Néha idecsöppent pár fillért, Közben hazudik, ködösít, ígérget. Elég volt. Lassan elévül a dolog, lépnem kell.

Pert indítok ellene, ez oké. Hol? Hogyan? A bejelentett lakcímén nem tartózkodik, a leveleket át nem veszi, időnként külföldre "szökik"..

Van ötletetek?

2016. okt. 25. 15:36
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Van róla bármilyen szerződés, papír, akármi? Ha csak puszira adtál neki kölcsönt, akkor kb el is felejtheted sajna.
2016. okt. 25. 15:37
 2/12 A kérdező kommentje:
Persze, van hivatalos szerződés. Tanúkkal.
2016. okt. 25. 15:41
 3/12 anonim ***** válasza:
Ja. Nekem volna pár ötletem. Hidd el, öt perc alatt meggyőzném, hogy önszántából vissza szeretné adni a pénzt. Természetesen a kamatokkal együtt.
2016. okt. 25. 19:19
 4/12 A kérdező kommentje:
Ilyen ötletem nekem is van...
2016. okt. 25. 20:00
 5/12 A kérdező kommentje:
Valaki tudna azon kívül, hogy jól megverem...segíteni abban, hogy mi az eljárás menete? Besétálok a bíróságra és ennyi? (Ügyvédre nem szeretnék költeni.)
2016. okt. 25. 20:06
 6/12 anonim ***** válasza:

Javaslom az ügyvédet, mert anélkül nehéz lesz.

Leírhatsz mindent az átlagember szintjén, de a bíróság előtt törvényekkel, paragrafusokkal kell érvelni, ahhoz meg az ügyvéd ért.

Egyébként itt tájékozódhatsz a folyamatról:

[link]

Milyen igényeket kell polgári perben érvényesíteni?

Hogyan kell egy polgári pert megindítani?

Minek kell egy keresetlevélben lenni?

Ha a feltételek megengedik, akkor fizetési meghagyás útján is kérheted a pénzed, ez három módon végződhet: fizet, végrehajtás alá kerül vagy bírósági per.

[link]

2016. okt. 27. 20:34
 7/12 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm. A második variációra gyúrok, és van is már egy tartozáselismerő nyilatkozat a kezemben. Sajnos egyelőre nem közjegyző előtt aláírt, hanem házilagos.

Még annyit kérdeznék, hogy ha az illető, akinek van ugyan állandóra bejelentett lakcíme, de ott nem tartózkodik, és véletlenül vagy direkt nem veszi át a bírósági idézést, az azt jelenti, hogy ellene nem lehet az eljárást megindítani? Vagy a bíróság negatívumként értékeli?

2016. okt. 28. 08:20
 8/12 anonim ***** válasza:

A nyilatkozat elég, nem kell közjegyzőtől származnia.

A közjegyző a fizetési meghagyás elindításához kell.

Ha úgy megy vissza a közjegyzőnek, hogy "nem kereste", akkor azt kézbesítettnek fogja tekinteni. Ez azt jelenti, hogy ha nem él ellentmondással (erre kicsi az esély, ha nem vette át), akkor a te követelésed jogerőre emelkedik, azaz végrehajthatóvá válik. Persze a végrehajtás megindításának is lesz költsége, amit neked kell fizetni.

Ha úgy megy vissza a levél, hogy a címzett meghalt, ismeretlen vagy elköltözött (és az új címén sem elérhető), akkor megszüntetik a fizetési meghagyást.

A bíróság ilyen esetben tovább megy és adatokat kér, így folytatódik a per, de a közjegyző ezt már nem fogja megtenni és megszünteti az eljárást.

A bejelentett lakcíme az adósod tulajdona? Érdemes lenne ezt lekérni a nyilvántartásból.

Keress meg egy ügyvédet.

2016. okt. 28. 14:23
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Az ingatlan a volt férjéé, ott végrehajtani nem fogok tudni. Hárman vagyunk károsultak, és erősen felmerült a csalás gyanúja, mindhármunkban. Bizonyítékunk kevés, de nyomok, ahol el lehet indulni, az igen.. A rendőrségen feljelentettük (ez a feljelentés például megszakítja az öt éves elévülést? ) A rendőrség egyáltalán nem tesz semmit, anélkül pedig nem tudjuk érvényesíteni a jogainkat, miszerint ha nem fizet, legalább börtönbe juttassuk. Van tartozáselismerő (nem közjegyzői) nyilatkozat, "házilagos" kivitelű, nem tudom, mennyire felel meg a formai szabályoknak.
2016. okt. 29. 09:00
 10/12 A kérdező kommentje:
Jaj, még valami...a tartozáselismerő nyilatkozaton szerepel kezes is. Ha az adós nem fizet, akkor ő automatikusan előlép? Vagy a végrehajtónak ismét pengetni kell a lóvét? A végrehajtói díj egy egyszeri költség, vagy újra és újra és újra fizetni kell?
2016. okt. 29. 09:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!