Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ingatlan öröklés. Menete,...

Ingatlan öröklés. Menete, hogyan, mikor? Részletek lent.

Figyelt kérdés
Még soha nem örököltem semmit (hál' Istennek), így nem tudom a menetét. A végzés jogerőre emelkedett, már nálam van. Szeretném minél előbb eladni az ingatlant. Közjegyzői díjat megfizettem, viszont a végzésen szerepel a földhivatali bejegyzés 6600 forintos díja is. Ezt hol, hogyan tudom kifizetni? Illetve,ha szeretnék mihamarabb megválni az ingatlanról, a közüzemi számlákat a nevemre kell íratni, vagy maradhat így és majd a vevő átíratja magának? (Természetesen jelentem a szolgáltatók felé a tulajdonos váltást.) Köszönöm, ha tudsz segíteni!

2016. szept. 29. 08:14
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Az átírásról a földhivatal küld majd egy csekket. Amint az átfut, a te nevedre kerül az ingatlan, kapsz majd erről egy határozatot.

Ha rögtön el akarod adni, akkor nem érdemes átíratni a számlákat, viszont előfordulhat, hogy el kell menned majd a vevővel a közműköz. Nálam csak egy közműnél nem fogadták el az átírást és kellettem én is (amikor átírja, az új tulajnak van jogcíme az átírásra, ami a tulajdonjog, de néha szarakodnak a közműnél...).

Azt viszont tudnod kell, hogy a közjegyzői leltárba felvett érték és az eladási érték közötti különbözetet az szja törvény szerint 16%-os jövedelemadó terheli.

2016. szept. 29. 11:17
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

"de néha szarakodnak a közműnél."

Ez úgy van, hogy a vízműnél simán, 5 perc alatt el lehet intézni mindent. A villany a problémás. Eddig az eonnal, meg a démásszal volt dolgom, de egyik rusnyább, mint a másik. Félévbe (és rengeteg utánajárásba) is beletelhet, mire átírják azt a nyamvadt mérőórát.

2016. szept. 30. 12:15
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Én vettem egy örökölt ingatlant az örökösöktől, akiknek egy év alatt nem sikerült átiratniuk a villanyórát. 2004-ben. Azóta is a 2003-ban meghalt tulajdonos nevén van a villanyóra, mert én egy idő után föladtam a telefonálgatást, levelezést... jön a szla Lajos bácsi nevére, én meg befizetem, és csókolom. Mondjuk ez egy kicsi fogyasztású külterületi ingatlan, dehát akkor is... No, ennyit az E-on ügyintézésének gyorsaságáról... jöttek cserélni a villanyórát, aláirtam a papiron a saját nevemet, akkor se zavarta őket, hogy a villanyóracserét a 12 éve halott tulaj nevére állitották ki.
2016. okt. 1. 18:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!