Mi van ha kevesebb osszeget mondok a vamon keresztul behozott ajandek ertekere?
Edesanyamnak kuldtem ezust ekszereket, amiert osszesenfizettem 100 ausztral dollart. 20 ezer forintot...olvastam hogy 45 euro feletti csomagnal 27% afat kell fizetni. ugye 100 aud az kb 67 euro, vagyis kene fizetni a 27% afat (ami engem borzasztoan felidegesit, es uj dolog, hogy Magyaro.on ilyenekert kell fizetni, mert kicsit vicces hogy meg anyam fizessen ra az ajandekara...)
Szoval mi van akkor ha csak azt mondja hogy az aru erteke csak kb 40 euro?
utanna tudnak valahogy nezni, esetleg azt a postai papirt latjak e amit en itt a postan kitoltottem es rairtam az ajandek erteket, vagy az csak az itteni postanak kellett, abban az esetben ha eltunik a csomag?
Aki tud valamit kerem segitsen, koszonom
(Büntetöjogi felelősséged tudatában) kitöltöttél egy vámáru nyilatkozatot (customs form), amit ott megadtál értéket, alapvetően azt fogják figyelembe venni a vámoláskor, mivel ezt a dokumentumot csatolták a levélhez. Ha jól töltötted ki, akkor ott feltüntetted az ezüst ékszer valódi értékét. Erre hozzászámolják a postaköltséget és az így kapott ár 27%a fizetendő áfaként.
A vám (mint általánosságban a külföldről behozott áruk adóztatása) nem újkeletű dolog, a középkorban is használták, és nem is magyar, például ausztráliában ha 1000 aud feletti értékű küldeményt kapsz külföldről, akkor azért te is adózol, akár édesanyád küldte ajándékba, akár nem.
Ha nem hiszik el, hogy az áru értéke annyi, amennyit bejelentesz, akkor bekérhetnek számlát, átutalást igazoló papírt, vagy bármit, amivel igazolni tudod, hogy mennyiért vetted. Legrosszabb esetben, ha ilyet nem prezentálsz, vagy nem hihetőt (pl 10 kilós aranyrög 1 USD-ért), akkor megbecsülik az értékét. Ezzel lehet, hogy rosszabbul jársz, mintha bevallod pontosan. Viszont megbüntetHETnek (nem szoktak). De amúgy sem minden csomagot vizsgálnak meg.
Viszont ez a vám/ÁFA dolog (szinte) minden országban hasonlóan van, az EU-ban az összegek is egységesek (ezért is van euróban megadva a határ), a vám is egységes (lenne, de az bőven 100 ausztrál dollár fellett van), az ÁFA az egyetlen, ami változik országonként, az ottani szabályoknak megfelelően.
Alapbol szamlat, banki atutalasi megbizast kell melle csatolni.
Amit te hastautessseryen bemondasz azt el se fogadjak.
"Alapbol szamlat, banki atutalasi megbizast kell melle csatolni.
Amit te hastautessseryen bemondasz azt el se fogadjak."
Vagyis ha küldök valakinek egy 100 dolláros nyakláncot, de melléteszem a banki papírt, amin egy 40 dolláros karkötő szerepel (csak az üzlet nevét feltüntetve, a termékét nem), akkor okés a dolog?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!