Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Jelenleg FHT-n vagyok, lassan...

Bibbikee kérdése:

Jelenleg FHT-n vagyok, lassan 1 éve. Azt tudom, hogy ezt évente felülvizsgálják, és 30 nap közmunkát kell végezni, ezt a közmunkát mikor kell elkezdeni?

Figyelt kérdés
Erről majd kapok értesítést, hogy mikor kell elkezdenem, vagy már most menjek be a helyi szoc. Hivatalba közmunkára jelentkezni, majd ha bekéri a munkaügy a papírokat, már a kézbe kapott ledolgozott közmunkás igazolásommal menjek be? Más kérdés még, de ehhez kapcsolódik, idő közben férjhez mentem, de külön lakcímen vagyunk bejelentve, egyáltalán jogosul vagyok még az FHT-ra?

#közmunka #FHT #30naposközmunka
2016. szept. 5. 12:20
 1/5 anonim ***** válasza:
78%

Nem csak közmunka lehet a 30 nap, hanem akár önkéntes munka, vagy alkalmi munka is. Ha van olyan ismerősőd aki "lepapírozza" neked a 30 napot akkor az is jó. Arra ne várj, hogy a munkaügyi akár csak közmunkát is ad.

Az, hogy férjhez mentél azt meg nem kell feltétlenül tudni a hivatalnak, nem nagyon néznek ennek utána :) Így is alamizsna amit adnak, miközben a politikusok milliárdokat lopnak.

2016. szept. 6. 07:23
 2/5 anonim ***** válasza:
78%

amellett, hogy teljesen egyetértek az első válaszolóval, azért arra felhívnám a figyelmet, hogy az egyéves felülvizsgálatkor éppenséggel az ellátásra való JOGOSULTSÁGOT vizsgálják meg újra, tehát nyilatkozni kell majd újra a családi állapotról, lakcímről, stb...

túl azon, hogy az álláskereső minden, a körülményeit érintő változást bejelenteni köteles a hivatalnak /ez benne van többek közt az FHT-t megállapító határozatban is/, a felülvizsgálatkor egészen biztosan kiderül, hogy férjezett lett időközben - gondolom, pl. a neve is változott emiatt a kérdezőnek, és talán a tartózkodási helye is -, szal ez egészen biztosan ki fog derülni, márpedig a jogosulatlanul felvett ellátást vissza kell fizetni, erre kötelezni fogják, plusz egy bizonyos időre - sajnos ezt most fejből nem tudom pontosan, hogy mennyire, de az biztos, hogy egy ideig kieseik majd az ellátásra jogosultak köréből, és "rosszhiszemű félként" nem kaphat majd semmilyen ellátást, akkor sem, ha egyébként járna neki.

2016. szept. 6. 16:10
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
szóval, fentiekre nem árt odafigyelni, nekem pl. egy volt munkatársam járta meg nemrégiben, jelenleg a NAV hajtja végre rajta a jogosulatlanul felvett összeget; és hiába fellebbezett, hivatkozással arra, hogy nem tudta, jóhiszemű volt, stb... nem fogadták el, mondván, hogy a határozatban benne van, hogy mik az ellátással együtt járó kötelezettségei, és ha azokat nem tartja be, akkor magára vessen, zéró tolerancia van.
2016. szept. 6. 16:12
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

de hogy az alapkérdésre is válaszoljak: lehet az alkalmi munkavállalói mellett önkéntes munkát is végezni - közmunkát csak ha behívnak rá -, ill. háztartási munkával is teljesíthető a kötelező 30 nap.

utóbbinak is megvannak a szabályai, a neten rákeresve megtalálod, a legfontosabb, hogy akár takarítás, akár idős ember segítése (bevásárlás, ügyintézés, stb.), akár gyermekfelügyelet is lehet az a bizonyos háztartási munka, csak az, akinél végzed, regisztráljon be telefonon a NAV-nál, és fizessen meg 1000 Ft-ot, majd igazolja neked azon a nyomtatványon, amit erre a célra a hivataltól kértél (igen, neked kell kérned, maguktól nem küldenek!), a regisztrációs díjat havonta kell megfizetni - ha csak 30 napot dolgozol, akkor értelemszerűen csak egyszer -, és már meg is vagy, teljesítetted azt a bizonyos 301 napot.

2016. szept. 6. 16:19
 5/5 anonim ***** válasza:
78%

ja igen, egyet kifelejtettem:

ha beiskoláznak, vagyis az NFSz által finanszírozott, képzésre mész - és az még az egy év letelte előtt legalább egy hónappal elkezdődik, akkor is mentesülhetsz a 30 napos munkavégzés kötelezettsége alól.

2016. szept. 6. 16:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!