Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ha én nem fogadtam el közmunká...

Ha én nem fogadtam el közmunkát és mindent megvontak tőlem újra lehet igényelni, hogy fizessék a tb-met?

Figyelt kérdés
Pályakezdő vagyok pár éve végeztem az iskolával azóta rendes munkahelyem nem volt. Suli után önkormányzat majd kormányhivatal fizette a tbmet és 1év után kaptam a 22.800 ftot. Nem vállaltam el a nyáron közmunkát így töröltek a rendszerből. Levélbe azt írták pár hónap után újra regisztrálhatok munkaügyibe. Szóval újra beregisztrálok lehet majd kérni, hogy tb-met fizesse a kormányhivatal, mint amikor a sulival végeztem? Gondolom elmaradást nem fizetnek ki utólag, azt én magam elrendezném ami nyár óta összegyűlt. De fogalmam sincs kb. mennyire számítsak. Elsőnek hova menjek munkaügyibe regisztrálni vagy bejelentkezni a tb fizetésére a Nav-hoz?
2015. nov. 2. 22:53
 1/6 anonim ***** válasza:
21%

A tb -t el lehet intézni, amint visszaregisztrálsz. Ez 2-3 hónap után lehetséges. A szoc. tám.-ot meg egy év "együttműködés" után kérheted.

Javasolnám, hogy a tb fizetésére ne jelentkezz be arra a 2-3 hónapra, mert ha elkezded fizetni akkor után azt fogják mondani a hivatalban (mikor kéred az átvállalást), hogy akkor fizesd magad tovább.

Először a munkaügyibe menj visszaregisztrálni.

Egyébként milyen végzettséged van?

2015. nov. 3. 02:29
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ. Igen én is erre gondoltam, hogy nehogy azt mondják, hogy ha már elkezdtem akkor fizessem én. Azt a párhónapot kitudnám fizetni azt is segítséggel, de tovább nem. Fontos lenne orvoshoz mennem azért szeretném elintézni.

De azt a pár hónapot lehet akkor így be sem hajtsák rajtam, ha visszaregisztrálok és tb-m elintézem?

Amúgy kertész szakmám van.

2015. nov. 3. 09:08
 3/6 anonim ***** válasza:

"mert ha elkezded fizetni akkor után azt fogják mondani a hivatalban (mikor kéred az átvállalást), hogy akkor fizesd magad tovább" és "ha már elkezdtem akkor fizessem én"

Ilyen nincs.

Az viszont sanszosabb, hogy

- Ha újból ők rendezik, a NAVnál a bejelentéskor kibukik a kieső idő, amikor nem volt fizetve.

- Amikor elmégy orvoshoz, még nem biztos, hogy a rendszerben benne lesz (az átfutási idő miatt), hogy a járási hivatal rendezi a TBd és piros lámpát kapsz, amikor is az orvos köteles jelenteni a NAVnak, hogy rendezetlen a jogviszonyod. Itt megint kiderül az a pár hónap, amikor nem fizettél, pedig kellett volna.

- 5 éven belül bármikor kiderülhet (ha már nem most is tudja a NAV, csak még nem lépett az ügyben), hogy volt rendezetlen időszakod és kamatostól behajtják rajtad.

Amúgy bejelentkezési kötelezettséged van a jogosultság megszűnése utáni 15 napon belül.

Ennek az elmulasztása magánszemélyeknél 200ezer forint bírságig terjed. A bírság kiszabásánál pedig azt is figyelembe veszik, hogy te magad jelentkeztél-e be késedelmesen, vagy a NAV szúrta ki, hogy nem jelentkeztél be.

A járulék pedig havi 6930 Ft, tört hónapra napi 231 Ft. Az elmaradásra kérhetsz méltányosságból elengedést, részlet fizetést, vagy haladékot.

2015. nov. 3. 10:28
 4/6 A kérdező kommentje:

200 ezer de jó mit ne mondjak...

nekem fogalmam se volt, mit kéne intézni meg hova menjek.. még papírt se küldtek róla, hogy 15 napon belül..

nagyon remélem a Járási Hivatal fizetni fogja és nekem majd csak az elmaradást kell.

Ügyfélkapun látni fogom, hogy el van e rendezve a tb-m, addig nem megyek orvoshoz úgy se

2015. nov. 3. 11:20
 5/6 A kérdező kommentje:

És ha esetleg még sem tudnám kifizetni azt a pár hónapot, (mert nem dolgozom és miből fizetném ugye) és a Járási Hivatal fizetné e hónaptól akkor attól függetlenül, hogy tartozásom van elmehetek orvoshoz úgy hogy nem kell fizetnem a vizsgálatért?

Mondjuk részletre kérném vagy majd jövőre fizetném ki esetleg amint lesz munkám levonnák? Milyen lehetőségek vannak?

Nekem nagyon bonyolultak ezek a közügyek, valaki felvilágosíthatna.

2015. nov. 3. 18:53
 6/6 anonim ***** válasza:
Először a munkaügyibe menj el. Utána a tb -t rendezd az önkormányzatnál. A dokihoz meg mehetsz nyugodtan, mert a hatezer körüli összeget ígyis-úgyis ki kell fizetned. (Csak azt, és nem 200 000 -et meg milliókat)
2015. nov. 5. 05:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!