Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Milyen módszeretek van a...

Milyen módszeretek van a sprórolásra?

Figyelt kérdés
Egy fél évig vezettem a kiadásaimat, de semmit nem segített, egyik hónapban lemondtam egy hülyeségről, és vettem helyette másik hülyeséget. A számláimat hónap elején kifizetem, de utána kifolyik a pénz a kezemből. Mit javasoltok?
2016. máj. 31. 19:24
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Folyt. Lehet de nem biztos , hogy spórolás szempontjából nem a legjobbat választottad elsőre , amúgy meg nagyon jó , hogy megtanulsz főzni ! Nem tudom honnan hova akarsz eljutni , mennyi pénzt akarnál haviba megfogni ? Alap esetben a szüleid élnek . Egy városban vagytok ? Ha nekik minden hónapban oda adsz 10-20 ezer forintot és mindjárt meg is írom , hogy mire ! Mond nekik ne adják vissza bármennyire is kéred ! Ne értsd félre először furának és morbidnak hangzik de mi lenne ha azt mondod nekik , hogy a temetésedre gyűjtesz !? Másik . Mondtad , hogy főzöl . Megvan minden kelléked egy háztartás vezetéséhez ? Vásárolj minőségi maradandó kellékeket ! Biztosan nem kidobott pénz . Három év után a temetésedre gyűjtött pénzből mivel nem lett felhasználva már saját tervet valósítasz meg ! Szerintem így és tovább !
2016. máj. 31. 21:26
 12/15 anonim ***** válasza:
Ne vedd komolyan de csak 34 % ban adok hasznos válaszokat ! :D Nem tudom , hogy ez automata vagy a moderátorok értékelik gyorsan mindenhol !? :D Legalább nem unatkoznak :D !
2016. máj. 31. 21:36
 13/15 anonim ***** válasza:
Szia. A párommal közös a kassza. A bevétel ca.60%t félre rakjuk. A maradékból, minimális leadás után(szüleimmel élünk), főzök, ruházkodunk. Az a maradék 40% relatíve sok. Ebből is kellene, hogy maradjon bőven. De valamiért mindig elromlik vmi, amit pótolni kell: e hónap az ágycseréről szól. A múlthónap telefoncsere, autóvizsgáztatás. Így ez az összeg kifolyik. A 60%hoz nem nyúlunk. Neked is kellene egy tartalék, amihez nem csábulsz. A fennmaradó összeget 4 felé osztani. Adott héten csak ezlesz a keret.
2016. jún. 1. 10:44
 14/15 anonim ***** válasza:
Én azt szoktam csinálni, hogy előre elterevezem,mikor mit veszek meg. Pl. jóval a gyes, csp megérkezése elött összeírom, mit kell vennem, esetlegesen mit kell befizetni, hogy utána apám fizetéséből, amit én kezelek(mert ő elég link alak..:( ) ,hogy mennyit és hova fizetünk, számlák, tartozások részletfizetése stb. Mindig listát írok, amikor vásárolni megyek, és nagy ritkán veszek listán szerepelő tételeken kivülbármi mást, de akkor sem drága dolgot, egy gyümölcslevet vagy gyógyteát ilyesmit.Mindig mérlegem a dolgokat végig gondolom erre szükségünk van?Pl. ruha vásárlásnál..Igaz én rákényszerültem erre nagyon a körülményeink miatt, és jól tettem, már félig-meddig meglettek oldva a gondjaink.Igaz, az is "motivál"ebben a spórolásban vagy minek nevezzem, hogy utálom a párom nővérét-és ő sem bír engem- mert mindig pofákat vág , célozgat, finoman beszól(pedig aztán ha a nav és egyéb szervek tudnák miket csinál,megüthetné a bokáját, főleg,hogy ugyanígy indult el ő is az életben..) azt hiszi, hogy én meg apám semmit sem adunk bele semmibe, és ő fizeti a számlákat, tartozásokat stb..számomra ez elegendő volt arra,hogy odafigyeljek a költekezésre.Remélem tudtam segíteni, mégha kissé el is tértem a tárgytól.Másokkalne törödj :)
2016. jún. 2. 07:51
 15/15 anonim ***** válasza:

Kössél olyan megtakarítási formákat, amelyeket havi szinten (kvázi számlaként, rendszeresen) kell fizetned, vagy be tudsz netbankon beszedést állítani rájuk- akkor úgy épül majd be a tudatodba, mintha az is a fizetendő rezsi része lenne.

Ilyen sokféle létezik a céljaidtól függően- beállíthatsz állandó beszedési megbízást a fizetésnapodra (mondjuk minden hónap 10-e):

- lakástakarékpénztári szerződésre (20 eFt-os megtakarítással tudod az éves 72 eFt-os állami támogatást optimálisan kihasználni)- itt jó, ha van tervben lakáscél (akár vásárlás, hitelkiváltás, felújítás stb.)

- egészségpénztári tagdíjfizetés/megtakarítás (ha pl. krónikus beteg vagy, szedsz rendszeresen gyógyszer, tervezel műtétet, gyermeket vállalnál, valamilyen segédeszközre van szükséged stb. de havi 5-10 eFt általános tartaléknak sem rossz- itt az az előny, hogy szja bevalláskor a befizetett összeg 20%-át (ok picivel kevesebbet a működési költség miatt) vissza tudsz igényelni és gyógyszert/vitamint mindenki szed szinte, fogorvos, szűrővizsgálat azért kvázi egészséges embernek is kell, hozzátartozó is használhatja stb., de kisgyereknek még pelenkát is vehetsz vele, de akár ha táppénzre kényszerülsz, akkor a kieső nettó jövedelmedet is pótolhatod vele!

(ezek azért életszerű dolgok minden életkorban)

- ok, fiatal vagy még, talán nem prioritás számodra, de köthetsz TBSZ számlát vagy nyugdíjelőtakarékosságot vagy önkéntes nyugdíjpénztárat is (az elsőnek kedvező az adózása is lejárat után, míg az utolsónál a hozamokat veheted fel 10 év után, a tőkét majd nyugdíjasan :)

- beállíthatod azt, hogy a folyószámládról minden hónap x napján menjen X összeg lekötés- ok, nincs nagy kamata, de így feltörés nélkül nem tudod felhasználni és ha jól értem neked pont a felhasználással adódik gondod

- ha jó kapcsolatban vagy családtaggal, testvérrel, édesanyáddal stb. akkor az is megoldás lehet, hogy neki adsz hó elején pénzt, ő gyűjti és nem adja vissza kunyerálásra, csak előzetesen rögzített feltételekkel (van, akinek ez jön be- tiniként, fiatal felnőttként a testvéremmel mi ezt nagyon jól tudtuk kezelni)

- költési limitet, készpénzfelvételi és vásárlási limiteket állítasz be a számládra/kártyádra (lehet akár 0 Ft is) és ha mégis kellene hasznlnod, akkor a módosítás okn jobban meggondolod, hogy tényleg szükséges-e az adott vásárlás

- van, akinek a borítékozós módszer jön be vagy a perselyezés: hó elején szétosztod a pénzt dobozokba/borítékokba és amit megtakarításra szánsz, szt elzárod (kicsit jobban megfogható, mint a számlapénz vagy a lekötés, van- kezdetnek ez is jó, ha ráérzel, csinálhatod a folyószámládon)

- fizetés után minden hónapban veszel egyszerűbb, kiscímletű, rövid lejáratú pl. kincstárjegyet, postatakarékot, gépkocsi nyereménybetétet stb.- pár hónapra, fél évre-évre- ezeknek a visszaváltása/feltörése sokszor jár anyagi áldozattal a lejárat előtt, plusz ugye idő, szaladgálás is lehet stb.- jobban meggondolod, mint a kártyás költést

- kisfiam módszere a fémpénzek perselybe gyűjtése: napi szinten vásárolsz, apród keletkezik- nap végén dobd perselybe és csak 1-2-3 hónap múlva ürítsd- van, aki csak 200 Ft-ost gyűjt hatalmas perselybe és fél év után szép összeg jött neki össze- a semminél ez is jobb.

A legfontosabb szerintem:

- rendszeresség

- hó ELEJÉN, ELŐRE megtakarítani, nem a hó végi maradékból, mert az már olyan, mint a kutya vacsorája

- a megtakarításra úgy gondolni hó elején, mint egy havi KÖTELEZETTSÉEG, mint a számlák- kell és kész, nem nyúlsz hozzá és letudod- a maradékból lehet gazdálkodni

minden jót.

2016. jún. 2. 12:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!