Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Tudnátok olyan oldalakat...

Tudnátok olyan oldalakat mondani, ahol folyamatosan írnak a KATA-s egyéni vállalkozót érintő változásokról?

Figyelt kérdés
2016. máj. 15. 09:11
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
56%

Első vagyok és továbbra is azt tudom mondani:

az EGYETLEN oldal, ahol tuti biztos, hogy pontos infókat találsz, az a NAV oldala. Beütöd, hogy KATA és kiad egy csomó találatot.

A leglényegesebb, alap dolgok a 61. sz füzetben vannak.

NAV Call Center is elég jó, ha elakadsz, de ők nem mindig a Te érdekeidet képviselik, ugye :-)

Könyvelő: nem fog Veled egy könyvelő sem ingyen "szóba állni", tanácsadás jelleggel. Oké, értem én, hogy nem akarsz a semmire fizetni, de azt meg érthető, ha nem veszik jó néven, ha "vizsgáztatni" akarod.

Én KATA-sként azt javaslom, keress egy olyan könyvelőt, aki tudja a KATA-s dolgokat - bár nem nagy valami - és állapodj meg vele valamiben. Pl. nekem úgy van könyvelőm (nagyon jó viszonyom van vele), hogy "igénybevételtől" függően néha adok neki - negyedévente/félévente 5 ezer ft-ot, s ezért cserébe néha kérdezek tőle valamit telefonon. Év végi adóbevalláskor pedig 10 ezret - pedig megcsinálja 1 óra alatt... de nem sajnálom tőle, mert sokszor év közben nagy szükség van rá :-)))

2016. máj. 15. 14:34
 12/16 anonim ***** válasza:

(pl. milyen nyugtatömböt kell vennem, hogyan kell kitöltenem majd egy áfás számlát, ha valaki ilyet kér és én nem leszek áfás, kell-e vásárlói könyvet tartanom, mi van, ha kitöltöm a nyugtát, de a kliens lelép fizetés nélkül stb. stb.)

Teljesen irreleváns kérdések vállalkozás indítása előtt.

Abból, hogy mit kérdezel, lehet tudni, érdemes-e energiát fektetni beléd.

Ha nem az érdekel, mit kapsz az 50 ezerért, mit kell teljesítened érte, milyen egyéb kötelezettséged van ( kamara, nébih, stb), hanem az, hogy mit csinálj a vevővel, az sokatmondó.

2016. máj. 15. 14:56
 13/16 A kérdező kommentje:

NAV oldala. Igen, ezt is megjegyeztem.

Nem állt szándékomban ingyen segítséget kérni. De ha valaki azt mondja 20 másodpercben, hogy 50ezer, 5ezer, meg 2X25ezer és ennyi, ill. az összeírt kérdéseim egyikére sem válaszol, akkor nem akarok neki 10 ezer forint tanácsadói díjat fizetni és annak sem akarok fizetni, aki a kérdésemet a neten nézi meg és úgy olvassa fel, miket kell fizetnem és egy önálló véleménye sincs, önállóan egy kérdésemre sem tud válaszolni.

Ha egy könyvelő vizsgáztatásnak fogja fel, hogy megkérdezem pl. milyen nyugtát vegyek vagy melyik adózási formát válasszam, vagy a fizetés előtt kérek pár percet, hogy eldönthessem, kérek-e segítséget tőle (közben elmondom neki röviden a rossz tapasztalataimat), akkor ez már rég rossz hozzáállás szerintem.

Te könyvelőt javasolsz, mert neked ez így jobb, kényelmesebb.

Az adóbevallást és sem csinálnám meg egyedül, ez biztos.

2016. máj. 15. 15:29
 14/16 A kérdező kommentje:

Egy laikusnak semmi nem irreleváns. Ezen kívül én csak példaként írtam ezeket, de írhattam volna a vállalkozási formákat is, mert arra sem kaptam érthető választ...sem, arra sem, mi van az 50 ezerben, a "minden van" válaszon belül és még azt a 25 kérdést is felsorolhattam volna itt, amit feltettem a váll. indításával kapcsolatosan és amikre szintén nem kaptam válaszokat.

A te hozzáállásod sokatmondó, mert ítélkezel, minősítesz 2-3 leírt példa alapján és elsikkad a tekinteted a "pl." szócska mellett, miszerint még sok kérdést szerettem volna feltenni.

Javaslatom: mielőtt ítélkezel, kérdezz rá, mi lett volna a maradék 20-22 kérdésem

Egy jó könyvelő nem azt gondolja az ügyfélről, hogy érdemes-e energiát belefektetni. Egy jó könyvelő válaszol az ügyfél kérdéseire, ami nem hangzott el, azokat felveti és beszél róluk és ha nem az ő területe az ügyfél által felvetett kérdés, akkor esetleg javaslatot tesz, kitől kérdezheti meg az ügyfél.

Fizetek a jó szakmai segítségért, de nem fizetek a semmiért.

2016. máj. 15. 15:42
 15/16 anonim ***** válasza:

"Te könyvelőt javasolsz, mert neked ez így jobb, kényelmesebb. "

Nem, tévedsz, nem azért, mert így kényelmesebb, hanem azért, mert így olyan dolgokat is megtudok, amit pl. a NAV nem mond el, mert nem érdekük :-) És bizony év közben számtalan olyan dolog felmerülhet, ami miatt szükség van egy jó könyvelő tanácsára.

"hogyan kell kitöltenem majd egy áfás számlát, ha valaki ilyet kér és én nem leszek áfás,"

Mivel nem leszel áfás, ezért nem tudsz áfás számlát kiállítani - csak számlát. Magyarul a vevő nem fogja tudni elszámolni, visszaigényelni a Tőled vásárolt termék után az áfát - mivel azt fel sem tünteted a számlán.

Magát a számlát el tudja számolni, de abból az áfát nem tudja visszaigényelni.

2016. máj. 15. 16:16
 16/16 A kérdező kommentje:

15# Köszi.

Igazad van. Inkább célszerűbb könyvelőt választani, mert ő nélküle könnyebb lemaradni fontos információkról. Ettől tartok én is igazából.

Nem tudtam, hogy az áfás számla és a számla az két különböző dolog. Vagy ugyanaz, csak a lényeg, hogy az áfás számlán (ha ezt kéri a kliens, mert el tudja számolni) másképpen írom az összeget, mintha áfás lennék?

2016. máj. 15. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!