Pénztár hiányt mindig köteles kifizetni a pénztáros kivizsgálás nélkül?
Sziasztok. Ott, ahol dolgozom fura dolgok történnek. Az elődömnek állandóan hiánya volt, az utolsó, amikor feladta az 100ezer volt. Előtte 10, 20ezrek repkedtek. Ő elment, jöttem én.
Fél évig néha volt csak 50, 60 forint hiányom, de amikor egyszer nemet mondtam egy olyan munkabeosztásra, ami törvénytelen volt és tudtam, hogy akkor nekem csak négy óra pihenésem lesz, aznap hirtelen 40ezer mínusz lett a kasszámban, amit minden kivizsgálás nélkül (kamerafelvétel megnézése) ki kell fizetnem. Majd rá két hétre újabb 10ezer jött, így 50ezer most, amit vonnak két részletben. Ez törvényes így?
Eljöttem táppénzre, pedig nem akartam, mert nagyon kikészültem idegileg.
Történt rovancsolás? Jelen voltál?
Mert ha igen és valóban hiány volt akkor nem nagyon tudott manipulálni vele senki.
Ha nem volt vagy nem voltál jelen akkor nem törvényes, "bemondásra" senkitől nem vonhatnak le semmit.
Valóban csak akkor tudsz kivizsgálást követelni, ha van működő kamera, és a hiány megtérítésére úgy köteleztek, hogy a kamera felvételét nem nézték meg! Ugyanis a kasszát rajtad kívül más is kinyithatta (amikor éppen mosdóban voltál, stb.) a napi zárás előtt, és már kész is a hiány...
Ha kamera nincs, nem sokat tudsz tenni, ha napi záráskor hiányzik, akkor bizony ... legjobb, ha mielőbb eljössz onnét...
hogy lehet hiány?
A, rosszul adsz vissza, vagyis a te hibád -> megfizetendő
B, kivesz valaki a kasszádból -> nem a te hibád nem megfizetendő.
Át kell számolni a kasszát záráskor, és akkor tudod, hogy hiányod van vagy sem. Nap közben meg kétlem, hogy valaki odamegy a kasszádhoz és kivesz belőle 50e-et, az elég feltűnő lenne.
Na ez az, hogy keletkezhet a hiány?
Ha a munkaidőd alatt más is hozzáfér a kasszához, akkor baj van, ha viszont nem, akkor meg máshol van a hiba.
Kezdéskor (pl. délutános műszakban) ugye lehet részzárást csinálni, elszámolni, átvenni a kasszát, (átszámolni a pénzt) ha többen kasszáztok.
Reggel nyitok, este zárok, nap közben nincs rovancs, záráskor pedig ketten szoktunk számolni. Hogy mi történik a kasszámban nap közben, ha nem vagyok ott, azt nem tudom, mert több embernek van hozzá kulcsa.
Ugyanakkor a kasszámhoz külföldről is hozzá lehet férni, mert olyan a rendszer.
"Ugyanakkor a kasszámhoz külföldről is hozzá lehet férni, mert olyan a rendszer."
Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben??
A benne lévő pénzhez nyilván nem lehet hozzáférni külföldről, a tranzakciókat pedig a NAV ellenőrzi, azt kizárt, hogy bárki buherálhatná...
" Hogy mi történik a kasszámban nap közben, ha nem vagyok ott, azt nem tudom, mert több embernek van hozzá kulcsa"
Na, ha az én kasszámról lenne szó, akkor ahhoz ugyan más nem férne! még hogy én tartsam a hátam másért!? Szó sem lehet róla... Én egyszer jártam ezzel pórul - azóta csak olyan helyen vagyok hajlandó dolgozni, ahol szigorúan csak én kasszázok, illetve váltáskor részzárás van.
Úgy értettem, hogy külföldről is hozzáférhető, hogy történt már olyan, hogy nap közben valami megbolondult és nem működött a gépem és azt mondták, hogy az anyaországból mindjárt átnézik és láttam, ahogy dolgoztak rajta (megnyíltak fájlok, láttam az egeret mozogni, stb) és jó lett. Ezért van egy paranoiám, hogy nem bízom a rendszerben.
De nem érdekel már, kifizetem és úgysem megyek oda vissza többet. Azért köszönöm a kommenteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!