Ha háztartási alkalmazottként dolgozok egy hónapot, be kell -e jelentenem ezt a Munkaügyiben, és ha igen, megvonják -e a foglalkoztatást helyettesítő támogatást? Ha igen, szerzek -e jogosultságot a további FHT-ra ezzel a hónappal, ami 22 munkanap?
Akkor is megvonják az FHT-t, ha a havi keresetem nem éri el a nyugdíjminimum 90%-át, vagyis 25650Ft-ot?
Részmunkaidőben, napi 1-2 órában szabad valakit minden nap dolgoztatni?
Az a köze hozzá, hogy ez nem önkéntes munka. Ez speciális részmunkaidős munka. FHT-n vagyok, és ha lehet, szeretném kapni az FHT-t addig is, amíg háztartási alkalmazott vagyok; de nem biztos, hogy kaphatom, hiszen pénzért dolgozom.
A másik meg, hogy jó lenne vele gyorsan biztosítani a további FHT-hoz való jogot, biztos ami biztos alapon. Viszont azt meg nem tudom, hogyan számolják: 30 munkanap, vagy 22 munkanap, de egy hónapban, ami így egy hónap munkaviszony. Mert lehetőségem van arra is, hogy minden nap menjek, de ha elég a 22 nap is, megy a kutya szombaton meg vasárnap is...
Igen . 1 hónap=22 nap .
Aki a hivatalban ül (önkormányzat, munkaügyi központ) az is ennyit dolgozik 1 hónapban .
Nem kell bejelentened.
Nem vonják meg az FHT-t.
Nem számít, hogy hány órában foglalkoztattak, de csak azok a napok számítanak, amikor dolgoztál (ha csak 22 nap mégy 1 hónapban, akkor 22 napnak számolják, nem 30-nak)
"A háztartási alkalmazott kérésére a foglalkoztató az igazolást havonta köteles kiállítani és kiadni.
A foglalkoztató által kiadott igazolásnak tartalmaznia kell:
a foglalkoztató adóazonosító jelét,
a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét,
a tényleges foglalkoztatás kezdő napját,
a háztartási alkalmazott részére teljesített kifizetés összegét,
a kifizetés időpontját,
a hónap során munkavégzéssel töltött napok felsorolását,
a foglalkoztatás helyének címét,
a foglalkoztató és a háztartási alkalmazott aláírását."
47. A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai
Lényegtelen, hogy mennyit kapsz háztartási munkáért 1 hónapban, mert a szociális törvény alapján ez nem számít jövedelemnek:
"Aktív korúak ellátása
33. §
(1a)198 Az aktív korúak ellátása tekintetében - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - nem minősül keresőtevékenységnek, ha a kérelmező, illetve a jogosult közfoglalkoztatásban, egyszerűsített foglalkoztatásban vesz részt vagy háztartási munkát végez."
1993. évi III. törvény
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!