Mi a teendő, ha utólag derül ki, hogy tévesen kaptam 30e forintot a számlámra?
Az egyik egyetemen,a félév során számítottam tudományos támogatás jogcímen 30e forintra, amit végül már márciusban kiutaltak, 11-én. Illetve március 6-án, a családban fellépő nagy mértékű jövedelemkiesés miatt, rendkívüli szociális támogatásra beadtam egy kérvényt.
Így március 17-én kaptam a számlámra 30e forintot (ismét), amiről, mivel nem tudtam hogy mennyi a rendkívüli szoc. tám. összege, azt hittem annak a jogcímén kaptam. Sajnos nem néztem meg sem a banki tranzakciónál, sem az ETRben az utalás jogcímét, így boldogan konstatáltam, hogy az akkor a rendkívüli szoctám, majd szinte az egész összeget felhasználtam egy nyelvvizsgadíj kifizetésére.
Erre pár nappal később kaptam egy levelet amiben az áll, hogy 8 napon belül vissza kell térítenem az összeget... Akkor bementem a hallgatói irodára, hogy érdeklődjek mi is ez pontosan. Ott tájékoztattak mindenről, illetve kaptam egy emailt hova kellene írnom.
Viszont a mai napon, azaz április 8-án kaptam ismét 30e forintot amire azért már rálestem, és kiderült hogy még mindig nem a rendkívüli, hanem harmadjára kaptam meg ugyanazt az összeget. Bementem újból az irodára, hogy én ennek tökre örülök, hogy csak úgy küldözgetik nekem a pénzt...
A ma kapott összeget szó nélkül visszautalom a megadott számlára, viszont a múltkori összeget, mivel már elköltöttem, nem tudom visszautalni. És anyagi helyzetem sem engedi, hogy csak úgy nélkülözzek 30 ezret csak úgy hipphopp (nem véletlenül igényeltem a rendkívüli szociális támogatást). Erre ők azzal "fenyegetőztek", hogy akkor nem kapok diplomát, amíg nem fizettem vissza... ami már csak azért is szomorú, mert pont idén végeznék.
Így a kérdésem valahogy így hangzana teljes egészében, hogy a fent leírt körülményeket tekintve, az egyetem jogosan kötelezhet-e az általuk tévesen utalt összeg visszafizetésére, és ha azt nem teljesítem a diplomám megszerzéséig, jogosan tagadják-e meg tőlem, annak kiadását?
Előre is köszönöm a segítséget.
Nos, ezzel valóban nem voltam tisztába. Köszönöm a felvilágosítást.
Viszont még egy ponton megakadt a szemem. Mégpedig azon, hogy:
6:581. § [Az életfenntartás céljára adott juttatás visszakövetelése]
Az életfenntartás céljára adott és arra felhasznált juttatást jogalap nélküli gazdagodás jogcímén visszakövetelni nem lehet, kivéve, ha a juttatást bűncselekmény útján szerezték meg.
Úgy látom jártasabb vagy az átlagnál a jogot illetően így még lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban ha nem gond, mégpedig az, hogy az egyetem által utalt ösztöndíj életfentartáshoz szükséges juttatásnak számít-e, a másik pedig, hogy a mondat második része, mi szerint arra is lett felhasználva, egymástól függetlenül, elég ha egyesével érvényesül, vagy mindkettőnek egymás mellett kell?
Gondolok itt arra, hogy ha tegyük fel, az ösztöndíj életfentartáshoz szükséges juttatás (mellesleg más "jövedelmem" nincs), akko azt nekem kajára kellett volna költenem hogy a 6:581. § által leírtaknak megfeleljen? Mert én nyelvvizsgadíjra költöttem, ami meg nem hiszem hogy életfentartáshoz szükséges... legalábbis közvetlenül nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!