Milyen következménye lehet ha feljelentek egy apróhirdetési oldalon engem átverő eladót? Utaltam és nem küldte az árut. Mi lehet belőle rám és mi az eladóra nézve?
A sztori a szokásos: hirdetés utaltam nem küldte. Azt kamuzta rossz címre küldte és visszajött. Kamu. Aztán azt kamuzta visszautalta nekem a pénzt. Kamu. Sose jött meg a pénz.
Összeg: 20.000
Mi van a kezemben: a teljes ezzel kapcsolatos levelezés benne az eladói kamukkal ígérgetésekkel.
megvan az illető mobilszáma mail címe és a bankszámlaszáma ahova utaltam. Amögött valós adatok, melyet a bank tud és ki is kell adnia a rendőrségnek.
Ezzel bemegyek a rendőrségre és feljelentem. Oké.
Mi lehet belőle?
Mi lehet belőle az eladóra és rám a vevőre nézve? Tekintve az összeget?
Jól sejtem hogy bármi is lesz belőle én az összeget már soha vissza nem kapom, hacsak nem megyek majdan a rendőrségi nyomozás után bíróságra érte (ha már tudom ki volt a kamus eladó és bíróság elé tudom citálni). És 20.000-ért nem megyek.
Mit kaphat az eladó büntetésként?
Csalás miatt tehetsz feljelentést (szerencsédre nem egy hibás terméket küldött, hanem semmit, ez így neked "jobb").
Ő kap pénzbüntetést és ennyi. Aztán polgári perben követelheted tőle a pénzed. Azt meg vagy be tudod hajtani vagy nem.
Annyi előnye lehet, hogy neki is előnyös, ha valóban megindul az eljárás és kártalanít akkor az enyhítő körülmény vagy akár ejthetik is a vádat és akkor megússza, neked meg lesz pénzed.
Ahhoz, hogy feljelentsd, legelőször is a hirdetés szövegét kellene kinyomtatnod - már ha egyáltalán még megvan.
Aztán kinyomtatni, ahol azt írja, rossz címre küldte + kinyomtatni, ahol azt írja, utalja a pénzt. És még egy dolgot kinyomtatni: amikor Te utaltad a pénzt az Ő számlaszámára.
Ha mindezek megvannak, meg az eladó adatai, akkor ezekkel besétálhatsz feljelentést tenni.
Milyen következményei lehetnek? Pl. ha több embert is átvert, akkor a rendőrségnél összefuthatnak a szálak, s jobb esélyed van rá, hogy elkapják, mert összevonják az ügyeket.
Érdeklődj a jogiforum.hu/polgari jog/aprod csalas oldalon, mást is átvert-e az illető.
Ha van károsult társad, közösen jelentsétek fel az illetőt!
Igy már üzletszerűen elkövetett csalás lesz a vád.
Egyetlen csalót sem szabad futni hagyni, megérdemlik a sorsukat!
hogy miért írom ezt?
Az általad emlegetett csaló és társai teljesen tönkre teszik a netes használt cikk eladást.
Hónapok óta hírdetek biciklit, cipőket egyéb műszaki dolgokat, jó állapotban, de eladni SEMMIT nem tudok, mert az emberek már 2 000 ft-ot nem mernek utalni előre, mert már annyi a csaló.
Becsületes eladóként engem is zavar az ilyen emberek ténykedése, ezt mindenképp vissza kell szorítani!
Én drukkolok neked, ne hagyd magad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!