Egy egyetemista srácnak havonta milyen kiadásai lehetnek?
jövőre egyetemre megyek és össze akarom számolni a kiadásaimat.
18/F vagyok 190 cm
Eddig:
Az albérlet+rezsi 40ezer fix
- koli = 8e/hó (nem kell olyan hű de nagy átlag, simán teljesíthető)
- könyvek+fénymásolás+írószerek+3 csomag A4-es = 30e/félév (vagy veszel felsőbb évesektől féláron, olyant amit ki sem nyitottak, fele könyvem ilyen volt)
- menza menü = 650/nap ,vegyél 2-öt és 1300/nap, de inkább főzz és 500/nap (penny párizsi 1kg 390Ft, rántva/főzve/sütve/fasírtként , mások is rendszeresen kértek 300Ft/adag egy napra bőven jóllaktak, vagy hozott hozzá mindenki valamit és megcsináltam)
- tisztálkodás 10e/év bőven elég (akciós sampon 1000Ft 1 kartonért 50 db 200ml-es, ok ez alkalmi vétel volt sérült matricás/ hibás nyomtatással 250-ért vitték, mint a cukrot, de 150Ft-ért lehet venni 1 literest)
- buliban nem kell innod, ha nem vagy alkesz = 0Ft, de igyál meg 2 sört és 500Ft
- Kínaiban mindig van akció 3-at fizet 4-et vihet, pontgyűjtés/matricagyűjtés/ajándék nasi sütik (amikor nem főztem hoztam kaját, 2*20 perc 2-3-4 adag kaja ingyen, elpasszolni a felesleget, vagy hétvége esetén félretenni másnapra)
- elég alacsony átlagra is adnak ösztöndíjat, ha kolid van azt is kapod (15e-et kaptam havonta otthonról, ennyit tudtak nélkülözni + 13e ösztöndíj + "kajafutárkodás" = ingyen menü + jegyzőkönyvek, amiket kézzel kellett írni 2-3 óra és csináltam 2e-et, más helyett viszont ne menjél vizsgázni, most már nagyon nézik :) )
A kiadásaid attól függenek, mennyire vagy "márkaigényes", tudsz-e másokkal élni és együttműködni.
Nekem ez így néz ki:
Albérlet+rezsi: 40
Kaja: 30
Tisztszerek,buli,ruha: 2-15 között, változó
Edzőterem bérlet: 5
De lehet ennél kisebb lábon is élni,ha nincs más:
Magamra főzök, napi 6 étkezés, fél kiló hússal,edzés után turmixszal szóval sportolói étrend. A menza meg az étterem meg ilyen egyetemista nagyzolás, hogy "én vagyok az értelmiség, mi ott eszünk" téma. Olyanok járnak étterembe kajálni, akiknek a szülei a belüket kidolgozzák, hogy a gyerek egyetemre járhasson. Nincs időm főzni meg kifogás, heti 2 óra hossza mire megfőzök, megy a dobozba, fagyasztóba napokra elosztva. Vannak rém egyszerű ételek is. Főleg ezen tudsz spórolni, akár az enyém felére is leviheted(volt ilyen hónapom...). A bulizás sok pénzt elnyel, határ a csillagos ég.
Jegyzetekre meg nem költök, mi a csoportban megosztjuk egymással ezeket, a tanárok is ingyen adják meg vannak felsőbbévesek akik szabadulnának ezektől stb.
Másodéven vettem először könyvet pénzügyből, de csak mert érdekelt a téma részletesen.
Az utazásod viszont simán havi 20, mert kelleni fog egy BKV diákbérlet, és gondolom anyádék is látni akarnak néha.
A kajával úgy jössz ki a legjobban ha te főzöl. Mi anno (3 éve) azt csináltuk, hogy 3-4 ember összefogott, és mikor kinek volt ideje, az főzött valamit, és mindenki más kapott belőle. Így viszonylag változatos volt az étrend, és olcsóbb is a legtöbb esetben ha egy főre főzöl, akkor is meg kell venned az alapanyagokat amik egy átlag családra vannak kalkulálva.
Kajából kerüld az olyan megoldásokat, mint a gyorskaja, péksüti, bevásárlás közben egy csoki, készre csomagolt menük, pláne éttermek. Igyekezz magadnak csomagolni, főzéskor pedig keress olyan ételeket amik krumpli, tészta, rizs alapúak. Ezeket nem csak könnyű összeütni, de olcsók is.
Bulizás meg ízléstől és társaságtól függ. Van akik házibulikat tartanak, vagy pl. a koliban van valami, és az iszonyat olcsó, mert vesztek pár üveg 300 ftos bort forralni, és pár száz forintból mindenki elvan.
Ha plancos helyeken akarsz partizni, oda nyilván van belépő, a pia is drágább, stb.
Öltözködéshez a turikat nézd meg, mert olcsó is, és jobb is mint a kínai. Én egyetemistaként max. havi 3-4 ezret költöttem ruhára és én nő vagyok.
Ezen kívül mindig lesz valami váratlan kiadás. Pl. elromlik a borotvád, elszakad a táskád pántja, beázik a cipőd, hideg a szobád és kell még egy takaró, stb. Ilyenekre kalkulálj havi 2-5 ezret, mert ilyen lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!