Mi is ugye fogyasztói alapú gazdaságban élünk?
@16:01
A szar demagóg dumáddal akár politikusnak is elmehetnél.
Tudod ez úgy van, hogy ha valahova tesznek, ahhoz máshonnan el kell venni. Európai viszonylatban a bérekhez viszonyítva így is eléggé magasak a nyugdíjak, a minimálbért meg csak egy bizonyos pontig lehet emelni, amin felül nem béremelkedés az eredménye, hanem tömeges elbocsátások, több nem bejelentett munkaviszony, stb..
Ha nem kitermelhető, akkor hiába emelnek a minimálbéren.
Akkor elsőnek nem világos a kérdésem. Azokról van szó, akik dolgoznak, napi 8-10-12 órát nettó 100-13000ért és csak a legszükségesebbre telik,mert nagyon alacsonyak a bérek. Gondolom hallottál a megélhetési kivándorlásról.
Ha minden a vásárlásról szól, akkor eleve a pénzmennyiséget is úgy kellene behatárolni nem csak gazdagabb országokba, hanem szegényebb országokban is.
Persze értem, hogy jobb módú államokban másképp van minden, de akkor könyörgöm, miért kell ennyi szajrét, bevásárló áruházat idetelepíteni?
Nem fogyasztásalapú a jelenlegi magyar, illetve német hozzáállás, hanem exportalapú.
Úgyhogy a belső fogyasztásról pénzt elvonni a jelen vezetés szerint jó, annak ellenére, hogy a kamatkörnyezet az ellenkezőjét próbálja az emberek tudomására juttatni.
Korábban a német iparnál az exportorientáció a kínaiak importja miatt működött, és a fizetőeszközök felértékelődését (ami a gazdaság egyik kiegyenlítő mechanizmusa, a belső fogyasztás élénkülését, és kiegyensúlyozottabb külső mérleget eredményezi) az Euró létrehozásával visszafogták/megakasztották.
7-es vagyok
fizetőeszközök = fizetőeszközük azaz a márka
"Ha minden a vásárlásról szól, akkor eleve a pénzmennyiséget is úgy kellene behatárolni nem csak gazdagabb országokba, hanem szegényebb országokban is."
Ezt nem értem. Amúgy szerintem nem igazán vagy tisztában gazdasági alapfogalmakkal, itt a kérdezők mindig kiakadnak, ha azt mondjuk nekik, hogy nyálazzanak át egy makroökonómia könyvet, pedig szerintem mindenkinek hasznára válna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!