örökölhető a köztartozás?
Figyelt kérdés
édesapám meghalt, maradt adósága a hulladékgazdálkodási cég felé (kuka). vissza lett küldve az edény és a halotti kivonat és hogy le szeretném mondani a szolgáltatást, erre pár hónapra rá kapok egy csekket 130ezer forintról elmaradás fizessem be 3 napon belül ellenkező esetben a NAV behajtja 8 napon belül tőlem. még a hagyatéki eljárás sem volt meg még nem is örököltem de már fizessek. ez a hagyatéki tárgyalás előtt levonható a fizetésemből? az ingatlanrészemről egyébként le akarok mondani de ez a csekk már a nevemre jött a hagyatéki még jövő héten lesz.2015. dec. 7. 19:05
1/6 anonim válasza:
A szolgáltató cég bepróbálkozott. Amíg nincs hagyatéki tárgyalás, és nem biztos a törvényes örökös személye, addig nincs kinn behajtani a tartozást.
Ha tudni lehet már az örökös személyét, akkor a szolgáltató cég a NAV-val fogja hajtatni a tartozást, ... és igen, örökölhető a köztartozás is.
A NAV addig nem hajt, amíg nem tudni a törvényes örököst, tehát még nincs veszélyben a fizetésed. :)
2/6 A kérdező kommentje:
és ebben az esetben ha lemondok az örökségről akkor ez is semmis lesz?
2015. dec. 7. 19:24
3/6 anonim válasza:
ha lemondasz az örökségről, akkor a negatív örökségről is lemondasz
4/6 A kérdező kommentje:
értem tehát az hogy az én nevemre számlázták ki attól még lemondhatok a pozitiv, és ezzel a negatív örökségről is.
2015. dec. 7. 21:43
5/6 anonim válasza:
Hogy rohadna meg az ilyen cég az ügyintézőivel együtt...
6/6 anonim válasza:
Többnyire nem "szemétségből" csinálják ezt, hanem a szakmai hozzá nem értés miatt. De nem kell izgulni, mert a NAV úgysem hajtja, amíg nincs meg a törvényes örökös.
Azt azért gondold végig, hogy csak emiatt megéri-e lemondani az örökségről, ha nagyobb értéket képvisel, mint amennyi a tartozás összege!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!