Azt hallottam, ha valaki próbaidős egy új munkahelyen, annak még nem jár szabadság. Ez valóban így van?
Így van, jár, de nem nagyon illik sok szabit kivenni.
Azt nem mondom, hogy 1-2 nap nem fér bele, de mondjuk nem tanácsos az 2 hét után 2 hét szabit kérni, hacsak nem volt előzetesen megbeszélve.
Járni jár, tehát nem vész el, csak nem szeretik, ha valaki próbaidő alatt szabadsággal kezdi.
Nekem 6 hónap volt a próbaidőm, nem lehetett megoldani, hogy ne menjek alatta szabira. :) Itt nem volt gond, persze nem az első héten léptem ezt meg.
Egyébként a törvény szerint a próbaidő első 3 hónapjára a munkavállaló nem igényelhet szabadságot, viszont a munkáltató kiadhat, ha akar.
A dolgozó az éves szabadságából 7 nap felett rendelkezik, a többi kiadását a munkáltató szabja meg, lehetőleg figyelembe véve a dolgozó igényeit is.
MT. 122. §.
A törvény nem azt mondja, hogy nem igényelget a dolgozó próbaidő alatt!!!
A munkavállaló rendelkezik évi 7 nappal, amit (a törvênyi előírások betartása, pl időben bejelentés) esetén a munkáltató köteles a kérésnek megfelelően kiadni, kivéve a munkaviszony első három hónapját. Próbaidő alatt nem kell szabadságot engedélyezni, nem kötelezhető rá a munkáltató.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!