A panaszkodó magyar vállalkozók nagyrésze miért sok milliós kocsival jár, miközben arról beszél hogy alig tudja kifizetni az embereit?
Nem: "alig tudja kifizetni az embereit"
Hanem: "alig _akarja_ kifizetni az embereit"
Amúgy én még nem láttam sok milliós kocsival járó embereket panaszkodni emiatt.
Ellenben senki nincs akadályozva abban, hogy ő maga is vállalkozó legyen, és sok milliós autóval járjon.
"Ilyen egyszerű bruttó 200 rugót keresni? 120 órás OKJ és ennyi? "
Attól, hogy elvégzel egy OKJ-t, még nem fogsz jól keresni. A kereset attól is függ, hogy mennyire vagy jó a szakmádban, mennyire vagy szorgalmas (mennyire vagy törtető), mennyire tudod eladni magad. Vegyük például a burgerforgatót. Burgerforgatóként megkapod a 70-et, ennyire vagy jó. Egy közepes, forgalmas étteremben nem 70-et keres egy jó(!) szakács, itthon sem. De itt már beugrik a szakács mellé a segédje is, aki szintén nem fog sokkal többet keresni 70-nél. Egy jól menő étteremben többszázezret is keres egy "burgerforgató". Ott persze már nem burgerforgatás lesz a konkrét meló, de a szakma ugyanaz. És persze nem egyik percről a másikra leszel bugerforgatásból főszakács. És persze nem is lesz mindenkiből az. 10-ből legalább 8-an megmaradnak a 70e-es kategóriában. És ez hasonlóan működik minden más szakmában.
"Egy jól menő étteremben többszázezret is keres egy "burgerforgató". "
Én is sokkal többet termeltem mint a fizetésem.
Napi 700-900 euró nettó árbevétel jutott rám átlagosan, 90 eurós bérköltséggel naponta.
Nekem ne magyarázza be senki hogy 700-900 euró bevételből csak 90 et tudnak adni felsőhangon...
Jaj de vicces vagy :D Annak, hogy mennyi árbevétel jutott rád, nem sok köze van ahhoz, hogy mennyit termeltél. Képzeld el, én is dolgoztam olyan munkakörben még diák koromban, ahol én vettem el a pénzt a vásárlóktól. Volt valamikor 2 millió forintos bevétel is a kasszámban, én meg nettóban jó ha 5 ezret megkaptam (ez kb. 10 ezres bérköltség lehetett). És? Semmi összefüggés. Még csak a profitra sem vonhatsz le következtetéseket, nemhogy arra, mennyit termeltél.
Egyébként meg soha nem fogod megkapni azt az összeget sem, amit termeltél, ugyanis a vállalkozó azért vállalkozik, hogy profitja legyen, azt nem a dolgozóknak szeretné adni.
Tudom hogy nincs sok köze hozzá, de a nagységrend az látszik.
Bőven jutna nekem is több fizetés, csakhogy a papa minek adjon többet ha ennyiért is sorban állnak az emberek?
Pontosan.
Azt senki nem állította, hogy konkrétan nincs több pénz. De nyilván nem a dolgozóknak akarják adni. Azért vállalkozott, hogy neki legyen pénze. A dolgozót meg muszáj kifizetni, de csak amennyi jár neki, annál többet nem.
"Én is sokkal többet termeltem mint a fizetésem. "
Ez gyakorlatilag mindenhol így van...
"Napi 700-900 euró nettó árbevétel jutott rám átlagosan, 90 eurós bérköltséggel naponta. "
Napi 27000Ft bérköltség? Az már nem olyan rossz, abból legalább napi 10 megmarad. Pedig 70e-ről szoktál beszélni. Termelő üzemben 5% körüli a bérköltég, persze ez lehet 1% és 10% fölötti is a pontos terméktől függően. Szóval az a 10% körüli bér nem is rossz.
"Nekem ne magyarázza be senki hogy 700-900 euró bevételből csak 90 et tudnak adni felsőhangon..."
Megcsináltad 90 euróért vagy sem? Hányan álltak sorba, hogy megcsinálják 90 euróért? A tud és az akar között elég nagy különbség van. És itt visszértünk az első válaszomhoz: ha sorban állnak a munkádért mert annyira pótolható vagy, akkor el fogod végezni gombokért is a melót. Ha nem/nehezen vagy pótolható, akkor megfizetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!