Németországban keleti részén, Lipcse környékén megtud egy négytagú család élni havonta 2000 €uroból, ha egy családi házban csak a rezsit kell fizetni?
Itthon nem rossz, de nem nyomorogni mennénk ki. Ezek átlagos igények, szerintem. Egy Suzuki Swift az ADAC kalkulátor szerint 15000km/év futásnál havonta 400€uroba kerül. Élelmiszer, ruha, elektronika, bolti árak kb. ugyanazok mint itthon. Persze a fodrász, kozmetikus drágább , de ez bele kell férjen a +40%-ba.
Egy rezsi kalkulátor szerint a 100m2-es ház 260 €uro havonta, de én ezt kevesellem. Mennyi lehet a rezsi egy 100m2-es házban?
Hogyhogy csak a rezsit kellene fizetni, az albérlet maga ingyen lenne? Házasok vagytok a pároddal (kedvezményes adókategória miatt)? Gyerkőcök hány évesek?
A rezsi mértéke erősen függ a ház lelakottságától, milyen szigetelése van, mennyire modernek a háztartási eszközök, stb. Mivel pontosan nem lehet megmondani, ezért általában 2.5-3 EUR/négyzetméterrel szoktak számolni. Egyébként ha még külön autót is szeretnétek, arra is rengeteget kell majd költenetek.
Így látatlanban én is azt mondanám, hogy nagyon nehéz helyzetben lennétek 2000 Euroval.
Én ebben nem látom a lehetőséget. 2000 Euró akkor is kevés, ha nettó. Egy gyakornok valamelyik nagyobb német gyárban kb. 750 eurót kap havonta.
Nem értem, miből szeretnétek autót venni. Ha nincs német munkaelőzményed, hitelt nem kapsz, ha pedig van annyi pénzetek, hogy helyből vegyetek két Swiftet, akkor pláne felesleges ilyen kilátásokkal kijönni, sokkal rosszabbul fogtok élni, mint Magyarországon.
Az ingatlan szintén legalább kétszer annyiba kerül, nagyon komoly házat kell eladnotok, hogy vehessetek belőle egy lakás Lipcsében. Az étel csak akkor ugyanannyi, ha eddig is négyezer forintos sonkát meg hétszáz forintos kenyeret ettél, de 2000 euróból nem fog ilyen jutni a családnak. Az elektronikai eszközök tényleg kb. ugyanannyiba kerülnek.
Van egy csomó blog, amit ERASMUS-os vagy AISEC-es hallgatók írtak Németországból, elég részletes pénzügyi beszámolókkal. Érdemes őket elolvasni, mielőtt beleugrotok az ismeretlenbe. Keress rá, hogy "aiesec blog németország"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!