Munkát keresek, reális fizetéssel,14 éves kortól. Ötlet?
14 leszek májusban, és szeretnék valami egyszerű munkát, reális fizetéssel. Esetleg valami ötlet? Vagy valahol keresnek alkalmazottat?
14/L
Beszélj a szüleiddel! Hátha van egy ismerős vagy rokon ahol dolgozhatnál pár órát.
Én is ekkor kezdtem hétvégén egy-két napot és nem bántam meg.
16 éves kor alatt nem vállalhatsz munkát, joghatályosan.
Ez alól két kivétel van, iskolai tanítási szünetben 15 éves kor felett.
Az előadóművészi, illetve egyes művészeti pályákon lehet tevékenykedni ez alatt is.
A rokon vagy ismerős sem rossz ötlet, csak nehogy lebukás legyen belőle...
Ha elég okosnak tartod magad a munkához, akkor ezt is át tudod tanulmányozni.
De segítek, mert késő van, hátha ilyenkor már fáradt vagy az egészet végigböngészni:
72. § (1) Munkaviszonyt munkavállalóként az létesíthet, aki tizenhatodik életévét betöltötte.
(2) Korlátozottan cselekvőképes személy törvényes képviselőjének hozzájárulása nélkül is létesíthet munkaviszonyt.
(3) A munkaviszony szempontjából fiatal munkavállaló az, aki tizennyolcadik életévét még nem töltötte be.
(4) Munkaviszonyt létesíthet - az (1) bekezdéstől eltérően - a tizenötödik életévét betöltött, általános iskolában, szakiskolában, középiskolában nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytató tanuló az iskolai szünet alatt.
(5) A tizenhat éven aluli fiatal munkavállaló munkaviszony létesítéséhez törvényes képviselőjének hozzájárulása is szükséges.
(6) Az (1)-(5) bekezdésben foglalt rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.
(7) A tanköteles fiatal munkavállaló a gyámhatóság engedélye alapján, a külön jogszabályban meghatározott művészeti (pl. gyerekszínész), sport (pl. a versenysportoló gyerekek) -, modell- vagy hirdetési tevékenység (tudod, reklám) keretében az (1) és a (4) bekezdésben meghatározott feltételektől eltérően is foglalkoztatható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!