Határozatlan munkaviszony esetén miért van 30 napos felmondási idő, ami kötelező?
Azért van, mert így van mindkét fél biztonságban. Te sem örülnél, ha egyik napról a másikra utcára tesznek, ugyanígy a munkáltató sem talál rögtön mást a helyedre, a munkád meg kellhet.
Ha nem akarod letölteni, megpróbálsz közös megegyezéssel eljönni. Ha nem egyeznek bele, vagy letöltöd a felmondási időt, vagy kifizeted az arra az időre járó béredet.
Utolsó kérdésedre: NAGYON kötelező. Törvényi kötelezettség.
Teljesen egyet értek az előttem szólóval.
A felmondási idő Téged véd, ha Neked mondanak fel, ha Te mondasz fel, akkor pedig a munkáltatót. Erre találták ki...:)
Ha nem töltöd le, pedig a munkáltató ragaszkodik hozzá, akkor jogellenesen szünteted meg a munkaviszonyodat, és jár a munkáltatónak a felmondási idődre járó távolléti díjad összege, mint "kártérítés".
Ha önként nem teljesíted, akkor munkaügyi bíróság útján követelheti és egyéb - bizonyítható - kárának megtéríttetését is.
Mondjuk elég kevés az olyan munkakör, ahol a felmondást a munkavállaló kezdeményezi, és a közös megegyezésnél belemegy a munkáltató, hogy már másnap se kelljen bemennie. Azért legtöbbször van némi átadni való munka, le kell zárni egy-két dolgot ilyesmi.
Én mindig ha ki akarok lépni fel szoktam ajánlani a közös megegyezést, van ahol elfogadták, de azért még pár napot (1-2 hét) ilyenkor is kellett dolgoznom legalább amíg a futó feladatokat átadtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!