A nyugati országokból miért nem vonulnak ki a gyárak a sokkal magasabb bérköltségek miatt? Kelet-Európában meg riogatják az embereket hogy viszik a termelést Romániába, mert túl magas! A minimálbér stb!?
Elolvastam a kérdést, és tudtam, hogy te írtad ki.
Azért nem, mert ott nem robot munkások dolgoznak, hanem mérnökök. Ott K-F folyik, nem összeszerelés.
aha persze...akkor hogyhogy itt is keresnek egy vagon szalagmunkást a helyi gyárakba?
pl ott van a magna, csomó betanított melós dolgozik ott.
"Magasabb adók, járulékok, iparági adók, magasabb anyagköltség (lehet ez is), magasabb kamatok a token (hitelen és részvényesin egyaránt) Innováció hiánya, technologiai lemaradás. Meg persze az állami cselekedetek kiszámíthatatlansága. (Nem tudhatod, hogy holnap nem vetnek-e ki rád különadót, akkor meg annyi volt a számításaidnak)"
És egész Kelet-Európában szarabb a gazdasági környezet? Ez nem furcsa kicsit?
Nem inkább arról van szó hogy mi erre a sorsra vagyunk ítélve?
Nem nem furcsa. Tudod itt volt nagyon sok év kommunizmus, ami alatt a nyugat lehagyott minket a sz@rba, mint technologiailag, mind a piacgazdaság kialakításában. Ennek a felzárkoztatása nem megy egyről a kettőre.
Ebben az évben ugye kb 3% a GBP növekedés (ne keressük most az okokat rá. Ausztriában azt hiszem 1 körül van. Multkor azt olvastam, hogy ha midnen évben 2%-kal növkeszünk TÖBBEL, mint az osztrákok, akkor kb még 40-50 év, amíg egy szinvonalra kerülünk velük.
A növekedés függvénye tehát minden. EZt én értem. De ha növekedünk jelenleg 3 %okat akkor miért nem él jobban pl a melós évről évre?
Kinek nő az életszínvonala?
Az infláció közel 0% körül volt egész Europában ebben az évben. (Sőt inkább negative volt az infláció, tehát az árak csökkentek átlagosan, megint ne keressük az okokat, hogy miért)
A Magyar minimálbérek pedig nézzd csak kb 3%-kal növekedtek 105000/101500 = 1.0345 (3,45%)
Tehát a magyar minimálbéres 3,44%-kal többet keres mint tavaly, és a termékek átlagosan nem drágultak, tehát 3%-kal több pénzük van ugyanarra, mint tavaly.
a nettó minimálbér nem emelkedett ennyit pl egyedülálló esetében. Én nem vagyok közgazdász de szerintem a megélhetést úgy kell nézni hogy egyedülálló ember mennyit kap kézhez és az mire elég.
Nagyon durván emelkedett ugyanis bruttóban a minimálbér az utóbbi pár évben, nettóban meg alig, mivel drámaian megemelkedtek a terhei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!