Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 2009 november 30-án keletkezet...

2009 november 30-án keletkezett tartozást jogosan követelnek-e rajtam?

Figyelt kérdés

Egy volt munkáltatónál 2009-ben keletkezett tartozásomat most akarják rajtam behajtani. Múlt héten kaptam a felszólító levelet, hogy fizessem be 8 napon belül, viszont oda írták, hogy 30 napom van rá reagálni, írásban.

Kértem emailben, hogy minden a rendelkezésükre álló dokumentumot küldjenek el nekem.

1. Nos elküldték az akkori szerződésem másolatát,

2. azt hogy feladták tértivevényesen, a szerződés megszüntetését 2008.06.20 dátummal.

3. Meg egy általuk készített excell táblázatot amiben részletezik, hogy miből áll össze a tarozásom. Több tételből adódik ki.

A legkorábbi dátum a táblázatban az 2008.07.31. a legrégebbi meg 2009.11.30.

Tudom, hogy változott az a Ptk, viszont nem tudom, hogy ebben az esetben jogos-e a követelésük vagy már elévült. Főleg, hogy van ami már majdnem 6 éves tartozás.

2015. jún. 17. 15:44
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

ma 13:57

Mondd te honnét a fenéből szedted ezt a 2014-es dátumot?? Semmilyen végrehajtási eljárást nem indítottak meg eddig. A mostani felszólításban van, hogyha 8 napon belül nem fizetem be, akkor jogi eljárást indítanak, de ez meg üti a 30 napos határidő amit a jogszabály megenged, hogy reagáljak rá. Ha 30 napon belül nem reagálok, akkor az olyan, mintha elfogadnám a felszólításban leírtakat.

Én kértem, hogy minden iratot ami nekik a rendelkezésükre áll küldjenek el. Küldtek tértivevényes levélmásolatot is, de az csak azt tartalmazza amikor megszűnt a szerződés 2008-ban. Más egyéb felszólítást vagy bármit nem küldtek, és én sem tudok róla. A biztonság kedvéért újra rákérdeztem, de akkor is csak azt írták, hogy ezek az iratok elvileg nekem is meg vannak és nincs más.

2015. jún. 19. 14:34
 22/26 A kérdező kommentje:
A másik meg a felelősség. Miért csak nekem kéne felelősen viselkednem amikor a másik fél nem tartotta be már a szerződés alatt sem amiket vállalt? A legtöbb tartozás elkerülhető lett volna, hogyha tájékoztatnak a fizetési elmaradásokról. De ezt nem tették meg. Ennyi.
2015. jún. 19. 15:04
 23/26 anonim ***** válasza:
Tehát kedves kérdező a 2014-es dátumot nem szedtem sehonnan, levezettem egy lehetséges megoldást arra, hogy miként eshet meg olyan csúfság, hogy esetleg még nem évült el a tartozásod. Mert mint sokadszor csipogom el, a pontos részleteket nem ismerjük, tehát ez egy LEHETSÉGES teória. Te azt kérdezed megeshet e hogy még nem évült el a tartozás, én marha pedig egy példán keresztül megmutattam, hogy igen, lehetséges. Remélem elég szájbarágós voltam és Mostanra minden izgatott érdeklődőnél fogékony talajra hullott az információ. A f..om tele van azokkal akik ha valamit máshogy gondolnak egyből trollkodást kiabálnak...
2015. jún. 19. 15:22
 24/26 A kérdező kommentje:

Egy valamit még gondolkodom. Azt, hogy érdemes lehet-e rákérdezni a másik félnél, hogy az elmúlt 5-6 évben küldtek-e nekem másik levelet vagy bármit. Mert vagy nem vagy nincs benne az anyagomban.

Ha nem küldtek az ok, de ha igen, akkor ugye az elévülés nem állja meg a helyét. Ezért nem mindegy a dolog.

Viszont ha csak elfeledkeztek azokról, akkor meg az jól jöhet nekem.

Mivel úgyis bírósági eljárást kell indítanom a fizetési felszólítás ellen, így valószínűleg kiderül, hogy van-e bármilyen anyaguk. Viszont ha van, akkor el sem indítom az eljárást.

2015. jún. 19. 18:49
 25/26 A kérdező kommentje:
Még annyi, hogy hiába évül el, hogyha a fizetési felszólításra 30 napon belül nem reagálok, akkor behajtható a tartozás, mivel ezzel elfogadom a felszólításban leírtakat. Ezt jogászok mondták.
2015. jún. 19. 19:01
 26/26 anonim ***** válasza:
Jól mondták a jogászok, bizonyos esetekben valóban a tartozás elismerésével egyenértékű, ha nem emelsz kifogást. Azzal nem valószínű, hogy vesztesz, ha megkérdezed, milyen intézkedést foganatosítottak a tartozás behajtására és mindezt mikor tették? Mert ha elévülési időn belül akár csak egy levél is jött, akkor szívás. Ha semmit nem léptek, akkor meg nincs miről beszélni. Persze ettől még megtehetik, hogy közjegyzőn keresztül fiz.meghagyást küldenek, ott akkor is elindul a vh, ha tök jogtalan. Nekik nem feladatuk mérlegelni sem az elévülést, sem a követelés valódiságát. Ezt polgári erben lehet megtámadni.
2015. jún. 20. 07:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!