2009 november 30-án keletkezett tartozást jogosan követelnek-e rajtam?
Egy volt munkáltatónál 2009-ben keletkezett tartozásomat most akarják rajtam behajtani. Múlt héten kaptam a felszólító levelet, hogy fizessem be 8 napon belül, viszont oda írták, hogy 30 napom van rá reagálni, írásban.
Kértem emailben, hogy minden a rendelkezésükre álló dokumentumot küldjenek el nekem.
1. Nos elküldték az akkori szerződésem másolatát,
2. azt hogy feladták tértivevényesen, a szerződés megszüntetését 2008.06.20 dátummal.
3. Meg egy általuk készített excell táblázatot amiben részletezik, hogy miből áll össze a tarozásom. Több tételből adódik ki.
A legkorábbi dátum a táblázatban az 2008.07.31. a legrégebbi meg 2009.11.30.
Tudom, hogy változott az a Ptk, viszont nem tudom, hogy ebben az esetben jogos-e a követelésük vagy már elévült. Főleg, hogy van ami már majdnem 6 éves tartozás.
ma 13:57
Mondd te honnét a fenéből szedted ezt a 2014-es dátumot?? Semmilyen végrehajtási eljárást nem indítottak meg eddig. A mostani felszólításban van, hogyha 8 napon belül nem fizetem be, akkor jogi eljárást indítanak, de ez meg üti a 30 napos határidő amit a jogszabály megenged, hogy reagáljak rá. Ha 30 napon belül nem reagálok, akkor az olyan, mintha elfogadnám a felszólításban leírtakat.
Én kértem, hogy minden iratot ami nekik a rendelkezésükre áll küldjenek el. Küldtek tértivevényes levélmásolatot is, de az csak azt tartalmazza amikor megszűnt a szerződés 2008-ban. Más egyéb felszólítást vagy bármit nem küldtek, és én sem tudok róla. A biztonság kedvéért újra rákérdeztem, de akkor is csak azt írták, hogy ezek az iratok elvileg nekem is meg vannak és nincs más.
Egy valamit még gondolkodom. Azt, hogy érdemes lehet-e rákérdezni a másik félnél, hogy az elmúlt 5-6 évben küldtek-e nekem másik levelet vagy bármit. Mert vagy nem vagy nincs benne az anyagomban.
Ha nem küldtek az ok, de ha igen, akkor ugye az elévülés nem állja meg a helyét. Ezért nem mindegy a dolog.
Viszont ha csak elfeledkeztek azokról, akkor meg az jól jöhet nekem.
Mivel úgyis bírósági eljárást kell indítanom a fizetési felszólítás ellen, így valószínűleg kiderül, hogy van-e bármilyen anyaguk. Viszont ha van, akkor el sem indítom az eljárást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!