Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Kaptam egy csekket egy korhazt...

Kaptam egy csekket egy korhaztol, amivel nem ertek egyett, mi törtenhet ha nem fizetem be?

Figyelt kérdés

Külföldön elek, nincs magyar lakcimem. Megis Magyarorszagon voltam maganrendelesen, az orvost azt mondta, szükseg lesz meg egy vervetelre ad egy beutalot a korhazba es utanna hiv. Kerdeztem, hogy EU-s kartyara is ingyenes lesz? A valasz az volt, hogy igen.

Erre a napokban kaptam egy hivast a csaladomtol, hogy jött egy csekk 20 ezer forint orvosi konzultacio 12 ezer forint labor.

Ha en ezt tudom akkor egy magan laborba 4500 forintbol megcsinaltam volna a vizsgalatokat. Nem ertek ezzel egyett, mivel ilyen feltetelek mellet biztosan nem kertem volna a vervetelt.

A korhaz es az egeszsegügyi penztar telefonon nem tudott segiteni, a kezelöorvos meg annyit mondott, hogy ne fizessem be.

Szerintetek lehet kesöbb nekem belölle valamilyen negativum?

2015. jún. 17. 11:00
 1/10 anonim ***** válasza:
50%

Úgy tudom, a NAV behajtja ezeket az adósságokat, én náluk érdeklődnék írásban, részletesen leírva a történteket.

Érdemes volna megnézned a betegéletutadat (ezt online megteheted ha van ügyfélkapus regisztrációd), lehet, hogy több mindent is elszámoltak és így jött ki ez az összeg. Pl. ha nem volt orvosi konzultáció, akkor ezt be kell jelenteni, kivizsgálják, levonják a számláról és már jobban néz ki a végösszeg.

Az orvos könnyen dobálózik a "ne fizesd be"-vel, nem rajta fogják behajtani kamatos kamattal, végrehajtási díjjal emelve.

2015. jún. 17. 11:48
 2/10 anonim ***** válasza:
itthon érvényteleníteni kellett volna a taj-t. Csak akkor ingyenes az ellátásod EU alapján. Fura, de ez van.
2015. jún. 17. 11:49
 3/10 anonim ***** válasza:
34%

Van az úgy, hogy az én adómat akarod költeni, de nem jön be.

Remélem behajtják rajtad.

2015. jún. 17. 12:33
 4/10 anonim ***** válasza:
Teljesen jogosan számláztak neked, ugyanis az Eus tb kártya csak sürgősségi esetekre érvényes, tervezett, nem sürgősségi ellátásra nem. Amikor igényelted a kártyát, akkor kellett hozzá kapnod egy tájékoztatót ezzel kapcsolatban, illetve a neten is megtalálod, mikor milyen helyzetben mit tudsz vele ingyen igénybe venni. A tartozást minden további nélkül be tudják majd hajtani rajtad, így nem érdemes húzni az időt, mindenképpen fizetned kell.
2015. jún. 17. 12:41
 5/10 anonim ***** válasza:
27%
utolsó, ez nem így van. Minden tagállamban valamennyi, az ott biztosítottak számára térítésmentes ellátás ingyenesen jár a kártyával. Itthon is ingyen lett volna a labor, ha érvénytelenítteti a tajt. Így most az a fura helyzet állt elő, hogy kint biztosított, ezért itthon eü szolg járulék fizetésre nem kötelezett. Ha itthon ellátást veszel igénybe, ellenőrzik a jogviszonyt. Ha nem fizetsz, az rlmaradt járulékot számlázzák. Ilyen esetben pedig az ellátást, mert jf-re nem kötelezett.
2015. jún. 17. 12:49
 6/10 A kérdező kommentje:

"Van az úgy, hogy az én adómat akarod költeni, de nem jön be.

Remélem behajtják rajtad."

Mar az irasabol is latszik, hogy mennyire elkeseredett ember maga! Havonta fizetek 30 ezer forintnyi osztrak betegbiztositast es havonta joval több adot, mint maga otthon. Sose problemaztam e miatt, es nagyon szivesen fizettem volna otthon is a TB-t 6 ezer forintot havonta de mivel nem lehet az EU-ban ket TB-d ezert nem fizethetem. Egy maganklinikan 4500 forintba kerülö vervetelert 35 ezret akarnak kifizeteteni velem. En ezt nem ugy ertekelnem, hogy en a maga adojat költöm, hanem ugy, hogy a maga adojat kell megfizetnem kamatostol es a korhaz profitjat növelnem. mind1 remelem azert a karöröm jolesett ha mar ilyen savanyu az elete.

Most a normalis valaszoloknak!

Jogilag ha engem nem vilagositottak fel arrol, hogy a vervetel ilyen extrem költsegekkel fog jarni söt azt mondtak jo az osztrak e cardom es ingyen van a gep visszajelzett zölden elfogadta, akkor csakis a korhaz hibazhatott ezek alapjan pedig kesöbb nem szamithat fel ilyen összeget. Vagy ez nem igy van Magyarorszagon?

2015. jún. 17. 15:27
 7/10 A kérdező kommentje:

Van NAV ügyfelkapum. Beleptem de sehol se talalom a betegéletutam pontot. Rakerestem a neten is de ott se jött ki semmi. Pontosan, hol talalom meg ha belepek?

Nagyon szepen köszönöm

2015. jún. 17. 15:33
 8/10 A kérdező kommentje:
Közben sikerült megtalalnom a betegeletutat amit mondtal, de a regi taj szamommal nem lehet lekerdezni, az e card szam pedig tul hosszu...
2015. jún. 17. 15:50
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

A betegéletutat a TAj szolgáltatásokban lehet megtalálni, de neked nem fogja kihozni, mert a TAJ számod átmenetileg érvénytelen.

Jelenleg a te TAJ számod "kék":

„KÉK lámpa” - Külföldön biztosított, a TAJ átmenetileg érvénytelen;

A TAJ-szám átmenetileg érvénytelenítésre került, mert azt jelentették be az egészségbiztosítóhoz, hogy külföldön létesített biztosítási jogviszonyt.

Emiatt csak a "sürgősségi" ellátásokat veheted igénybe az EUS TAJ-jal. Tervezett ellátáshoz külön igazolás kellett volna a biztosítódtól:

2. Az EGT tagállamban biztosított személynek kell-e Magyarországon járulékot fizetnie, valamint Magyarországon hogyan vehet igénybe ellátást az Európai Egészségbiztosítási Kártyával? Van-e lehetősége Magyarországon valamilyen járulékfizetésre, hogy ne csak az orvosilag szükséges ellátásokat vehesse igénybe?

Közösségi rendelet alapján, a tagállamok valamelyikében dolgozó személy kizárólag abban a tagállamban kötelezett járulékfizetésre, ahol kereső tevékenységet folytat. Így, a magyar jogszabályok alapján fennálló társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség rá nem terjed ki, illetve annak önkéntes teljesítésére sincs lehetőség.

Az egyik tagállamban biztosított személy Magyarországon való ideiglenes tartózkodása alatt orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra jogosult, a tartózkodás tervezett idejére és az egészségi állapotra tekintettel. Az ellátásokat - az egyenlő elbánás elve szerint - ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe, mint egy magyar biztosított. A jogosultságot az illetékes tagállamban kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-kártya) igazolja. Tehát a másik EGT tagállamban biztosított személy a külföldi biztosítója által kiállított EU-Kártyával, illetve az azt helyettesítő nyomtatvánnyal veheti igénybe az ellátást.

Amennyiben a külföldön biztosított rendelkezik TAJ kártyával, akkor a magyar egészségügyi ellátások igénybevételéhez azt nem használhatja (kizárólag a külföldi EU-kártyát). Miután az EU-kártya az ideiglenes tartózkodás alkalmával felmerült, orvosilag szükséges egészségügyi ellátás igénybevételére szolgál, használatával tervezett egészségügyi ellátás nem vehető igénybe!

Tervezett (gyógykezelési szándékú hazautazás esetén) ellátást a külföldi biztosító által kiállított – az előzetes engedélyt megtestesítő – S2-es nyomtatvány alapján lehet igénybe venni. Az engedélyt igazoló S2 nyomtatvány kiadásának feltételeiről az illetékes – külföldi – biztosító nyújt felvilágosítást. A nyomtatvány felhasználása érdekében a beteg és a szolgáltató közötti előzetes egyeztetés szükséges.

Amennyiben egy EGT tagállam területén dolgozó, és ott biztosított személynek Magyarországon van az állandó lakóhelye, akkor az illetékes – külföldi – biztosító által kiállított igazolás [2] alapján, Magyarországon is teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult.

Az igazolást a külföldi biztosító küldi meg a lakóhely szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatalnak. A jogosultság bejegyzését követően a külföldi biztosított a magyar TAJ-szám alapján veheti igénybe az ellátást Magyarországon. A jogosultság-igazolás kiállításának feltételeiről az illetékes – külföldi – biztosító nyújt felvilágosítást.

[link]

Ha az OEP tervezettnek és nem sürgősséginek minősíti a vérvételt, akkor ki kell fizetned a kórház által számlázott díjat.

Ha nem fizeted, akkor átadják a NAVnak behajtásra. Pár éve a NAV az EUS országokból elég egyszerűen be tudja hajtatni a tartozásod, persze megfejelve a behajtással járó többlet költségekkel.

A kezelőorvos azt mond amit akar, a téves tájékoztatás miatt maximum nem mégy hozzá többet, de felelősségre nem vonható.

Amúgy csak a 12 ezres labor díj miatt háborogsz.

A 20 ezer forintos orvosi konzultációról szóló csekket kinek a számlájára kell fizetned?

Mert ha a téged tévesen tájékoztató magán orvoséra, akkor verd le rajta a 12ezres labordíjat.

2015. jún. 17. 16:02
 10/10 A kérdező kommentje:
Nem haborgok, de ha nem mondjak azt, hogy ingyen van, akkor 200 meterre levö maganlaborba 4500 forintert csinaltak volna meg. Mindket csekken a Korhaz a kedvezmenyezett. Köszönöm a valaszt
2015. jún. 17. 18:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!