Lehetséges így lakást vásárolni?
Jelenleg albérletben lakunk. A tulaj eladnà a lakást 8 millió forintért. Ha az adásvételi szerződésben 10 millió forint szerepel, akkor a bank adna 8 millió hitelt, mert 20% önerő kell. Lehetséges ez így?
Jelenleg rakunk 60000 lakáskasszát, ha lejár, akkor azt beletörlesszük a hitelbe.
Nagyon szeretünk itt lakni, és azért gondolkodtunk ezen a megoldáson.
A tulaj ebbe nem fog belemenni:
1) magasabb összeg után kellene illetéket fizetnie
2) ha bármi miatt a szerződést később semmisnek nyilvánítják, akkor neki 2 millával többet kellene visszaadni, pedig azt nem is adtátok oda.
A bank oldaláról:
Biztos vagy benne, hogy egy 8 milliós lakást a bank minimum 10-re fog értékelni, de inkább többre ami ahhoz kell, hogy kapjatok rá hitelt?
Nézd, összejöhet, de elég nagy a kockázata, hogy nem.
Egyrészt a bankot egyáltalán nem érdekli, hogy valaki mennyiért hirdet egy másik ingatlant, a mellettem lévő lakást 3 milláért többért hirdetik 2 éve, mint amennyiért én az enyémet vettem, és az rosszabb állapotú. Szóval hirdetni bármennyiért lehet.
A bank az ingatlant a prompt eladási árra szokta felértékelni, ez a valós piaci érték jellemzően 50-80%-a. Tehát már a 8 millánál sem biztos, hogy 6-7 misinél több hitelt adna, de ti ráadásul 10 milla hitelt akartok felvenni, ehhez egy 11-12 milla körüli ingatlanra lenne minimum szükség, amit a bank majd szépen 10 millára értékelne.
Leginkább az érdekelne, hogy a 2 milliót be kell e mutatni valahol.
Volt már egy lakásom 10 éve, ott másfél millió volt az önerő, de nem emlékszem, hogy mi volt a folyamata. Vagyis az új építésű volt és az építettő számlaszámára kellett befizetni, de nem emlékszem, hogy kért e arról valamilyen igazolást a bank.
Ok, ez jogos, de akkor sem jön ki.
Azt mondod a banknak, hogy a lakás 10 millát ér, és így adnak 8 milla hitelt. A bank viszont egy 8 millás lakást nem fog neked 10 millára értékelni, és így nem fogsz kapni rá ennyi hitelt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!