Hivatalosan meghatározhatja a munkáltatóm, hogy a
munkatársammal milyen nyelven beszélhetek?
Igen, ilyen esetben megkövetelheti az adott ország nyelvén beszélést.
És NEM, nem sért semmilyen jogot, minden országban a MUNKAHELYEN elvárható és megkövetelhetö az ottani hivatalos nyelv használata.
2015. máj. 30. 21:12
"Rájuk szólhat a munkáltató, ha magyarul beszélnek egymással?"
Igen, sőt ha nem hagyják abba, akár ki is rúghatja öket, minden további nélkül.
Minden országban megvan a hivatalos nyelv és a munkaadó követelheti, hogy ott azt használják.
Ami "jogokat" sérthetne, ha a privát életben akarná megtiltani más nyelv használatát.
2015. máj. 30. 21:15
Igen, meghatározhatja! Hotelekben dolgozó magyaroktól is megkövetelik, hogy munkaidőben, egymás között csak németül beszéljenek. Ez szerintem evidens, mert annyi nemzet dolgozik sok helyen, ha mindenki a saját nyelvét nyomná, káosz lenne.
"Nem sért uniós jogokat?"
Nagyon aranyos hogy a jogaidat hangoztatod, csak éppen te mész külföldre, te tanuld meg a helyiek nyelvét, neked kell alkalmazkodni. Amúgy nem, nem sért semmilyen jogot! Ha nem tetszik, maradj Magyarországon, ott beszélhetsz magyarul.
2015. máj. 30. 21:28
4/11 A kérdező kommentje:
Tudok németül, csak röhejes, hogy két magyar németül beszéljen...
Nekem is angolul beszélnek egymással az olasz munkatársaim, ha ott vagyok, nem tartom röhejesnek, egyszerűen arról van szó, hogy nem bunkók.
2015. máj. 30. 21:53
6/11 A kérdező kommentje:
Két helyi ugyanúgy beszélget egymással az irodalmi némethez mégcsak kilométerekről sem hasonlító tájszólásban, amit mi, külföldiek legalább annyira nem értünk, mint ők a magyart. és igen, a munkahelyi hivatalos nyelv a német, nem az xy tájszólás, aminek köze nincs a némethez.
teljesen mindegy hogy dialektus vagy sem. a németen van a hangsúly. van néhány magyar külföldön, akik az élő fába is bele akarnak kötni, te is köztük vagy egy ilyen kérdéssel. én 5 magyarral dolgozom együtt, csak a főnökünk osztrák, de munkahelyen, munkaidőben németül beszélünk. Magyarországon, te is elvárnád a beosztottaidtól, hogy magyarul beszéljenek, szerintem.
2015. máj. 30. 22:03
Ha mindketten beszéltek németül, akkor nem értem, hogy hol a probléma. Egyszerűen bunkó dolog olyan nyelvet beszélni, amit a többiek nem értenek, és ezt nem is kellene elmagyarázni egy felnőtt embernek. Azt is gáznak tartom, hogy a főnöködnek rátok kell szólnia, hogy németül beszéljetek.
2015. máj. 30. 22:10
9/11 A kérdező kommentje:
Akkor mind a 10-15-en bunkók vagyunk, sőt az előző munkahelyemen is mind bunkók voltunk magyarok, közel ugyanennyien. :) Sőt a törökök meg a szlovénok is mind bunkók! :D
Ezek szerint sajnos igen.
2015. máj. 31. 01:59
Kapcsolódó kérdések: