Miért gyűlöli sok ember a viszonylag gondtalan tehetősebb embereket, fiatalokat?
Azért, mert a saját nyomorúságukra hívják fel a figyelmüket. Élek egy putriban. Ha nem látom, hogy valakinek villája van, különösen, ha nem látom, hogy egy gyerekkori barátom, akivel azonosak voltak a lehetőségeink és a hátterünk sokkal többre vitte nálam, akkor könnyebb elfogadnom a nyomort. Akkor esetleg hibáztathatom a körülményeket, a világot, mindent. De ha látom, hogy másnak sikerült, ez egy erős bizonyíték rá, hogy bennem van a hiba. Nos, aki gyenge jellem, az ez ellen úgy védekezik, hogy látványosan utálja a sikerest, kitalál történeteket róla, hogy például "OK, sok pénze van, de biztos lopta. Nekem nem lenne gyomrom hozzá." Ezzel máris erkölcsileg feljebb helyezte magát a gazdagnál. Vagy "OK, sok pénze van, de nincs barátja. Nekem fontosabbak a kapcsolataim." Vagy "OK, sok pénze van, de nézd már milyen bunkó nagyképű fellengzős fsaz. Inkább legyek szegény, de ne legyek ilyen."
A jellemgyenge embereket bosszantja a másik sikere, mert a saját sikertelenségüket, leginkább lustaságukat mutatják meg a világnak, de ezt nyilván nem mondják. Inkább azt mondják neked, harmadik félnek, hogy "ő gazdag, de bunkó. Én szegény, de jó fej. (Na, szerinted mi a fontosabb? Ugye, hogy engem szeretsz jobban?)"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!