Romániai életszínvonal elérte már a magyar életszínvonalat?
Paritáson ugyanaz, nominálisan 1,5x ahogy mondtam.
De visszatérnék kicsit a minimálbéres fizetéshez. Ez igen sokat elmond egy országról, szerinted haszontalan adat.. Termelőcégeknél nagyon sokan minimálbéren dolgoznak mindkét országban, legálisan bejelentve. Így egy román a 2/3-át tudja megvenni a fizetéséből az ottani alacsony árszínvonal mellett, mint a magyar. Tehát valami 30-40 ezer lehet a minimálbér. Ezek az arányok a magasabb fizetésekben is megvannak. A GDP per fő pedig szép dolog csak kár, hogy nem osztják vissza az embereknek hó végén.
Itt van egy cikk a román ingázókról, 80-90 ezer Forintért dolgoznak, több 10km-t autózva, és nálunk szobát bérelve. :D Akkor mi lehet ott, ha ez így megéri nekik?
"Paritáson ugyanaz, nominálisan 1,5x ahogy mondtam"
Ezt irtad:
"vásárlóerő paritáson a fele színvonalon van kb, mint Mp"
Jo, feltetelezzuk, hogy elirtad.
"Termelőcégeknél nagyon sokan minimálbéren dolgoznak mindkét országban, legálisan bejelentve."
Es nagyon sokan nincsenek bejelentve. Amig nem ismerjuk a pontos szamokat, a minimalber onmagaban nem mond semmit.
"A GDP per fő pedig szép dolog csak kár, hogy nem osztják vissza az embereknek hó végén. "
Jogos, de mint irtam, nehez szamszerusiteni az eletszinvonalat, az egy fore eso GDP meg relevansabb a minimalbernel.
A minimálbér elég sokat elmond, milliók dolgoznak ennyi pénzért legálisan. Ugyanúgy megvan a zsebbe fizetés a románoknál, ahogy az osztrákoknál vagy Németországban is. Ez túl sokat nem változtat a lényegen.
De mondjuk az, hogy ugyanaz a két ország életszínvonala, akkor miért miért jönnek el a románok a hazájukból (többek között hozzánk), mintha kergetnék őket? '89 óta 3 millió ment külföldre közülük a 23-ból. Tőlünk 400 ezer a 10 millióból. 13 vs. 4%. Durván 3x-os különbség. Nyugat Eu-ban már rettegnek tőlük annyian vannak.
De, hogy lehet ez hiszen ha akkora király hely?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!