Miről szokás beszélni egy interjú alkalmával, ha arra kérnek, hogy mesélj magadról?
Volt pár interjúm az életemben, az alábbiakat saját tapasztalatra hivatkozva tudom megosztani.
Én is (akár újbóli) bemutatkozással kezdem, szerintem ezt fontos kihangsúlyozni az akárhányszáz jelentkező mellett, hogy ezzel is tudatosítsd, ki vagy. Majd két mondat arról hol lakom és milyen iskolát végeztem, ugyanis többnyire nem ez vagy a hobbid érdekli az interjúztatót, hanem a szakmai múltad, így én rá is térek a korábbi munkahelyekre. Általában az utolsó kettőről beszélek, vagy ha a pályázott pozíció hasonlít egy régebbi munkakörömhöz, akkor az utolsó mellett kiválasztom azt, és elmondom, hogy mit csináltam, és párhuzamot vonok a jelenlegi állással, az általában tetszik nekik. (Ezt és ezt csináltam, és úgy gondolom, hogy az ott megszerzett tapasztalataimat ebben a munkakörben is hasznosítani tudom, stb). Ha volt valamilyen iskolás időkben folytatott szakmai gyakorlatod, vagy társadalmi munkád, itt beszélhetsz ezekről is, csak szerintem itt is a párhuzam a lényeg, pl egy banki ügyintézői munkakör esetében gyakorlatilag lényegtelen, hogy tinédzserként két nyáron át Gemencen madarakat gyűrűztél).
Fontos, hogy ne feltételes módban beszélj - kérdésben sem ("ha megkapnám, az állást", "hasznosítani tudnám", hanem kijelentő módban, ez is egyfajta magabiztosságot mutat.
Ha megkérdezik, márpedig megkérdezik, hogy miért lett vége a korábbi munkaviszonynak, én két dologgal szoktam "hárítani", amivel többet nem nagyon kérdeznek, az egyik hogy határozott időre vettek fel és utána másféle munkakört tudtak felajánlani, vagy hogy leépítés volt. Manapság a leépítés nem meglepő, így az interjúztató tovább is megy.
Visszatérve, lehet hogy rákérdez a hobbidra (de ezt a bemutatkozásnál én nem ajánlom egyből elmondani, elég akkor beszélni róla, ha konkrétan rákérdeznek), én ilyenkor valami olyat szoktam mondani, ami valahogy kapcsolatba hozható a munkakörrel, vagy ami valamiféle kreatív hajlamot tükröz.
A fentiek számomra mindig pozitívumot hoztak, de a tény az, hogy majd akkor, ott fogod érezni, hogy mikor mit kell mondani. Remélem, sikeres lesz az interjúd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!