Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hány éves kortól lehet diákmun...

Hány éves kortól lehet diákmunkát vállalni?

Figyelt kérdés
Én úgy tudom, hogy 16 de ma mondta nekem egy ismerősöm, hogy már csak 14. Valaki meg tudná mondani, hogy mennyi?

2015. jan. 23. 18:30
 1/2 anonim ***** válasza:

Diákmunka, mint jogi fogalom, nem létezik.

A nappali tagozatos, alap- vagy középfokú oktatási intézményben tanuló diák (tanulói hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy) a 15. életéve betöltése napjától vállalhat munkát a szünidőben.

Szünidőn kívül nem, és a 15. életéve betöltése előtt sem!

Felsőfokú oktatási intézményben tanulókra ez nem vonatkozik.

Viszont munkát bármilyen jogviszonyban vállalhat, nem csak diákszövetkezeten keresztül.

2015. jan. 23. 18:34
 2/2 anonim ***** válasza:

"Munkavállalóként munkaviszonyba főszabály szerint akkor léphetsz, ha a 16. életéved betöltötted. Abban az esetben azonban, ha már elmúltál 15 éves és általános iskolában, vagy szakiskolában, illetve középiskolában (gimnáziumban, szakközépiskolában) nappali tagozaton tanulsz, az iskolai szünetek alatt (nyári szünet, téli szünet) szintén létesíthetsz munkaviszonyt. További lényeges feltétel, hogy a 16 éves korod alatti, szünidő alatti munkavégzésedhez a munkáltatódnak be kell szereznie a szüleid hozzájárulását is [A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (továbbiakban: Mt.) 72. §-a]."

[link]

Ismerősöd szimplán tájékozatlan volt.

2015. jan. 23. 18:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!