Diákmunka gondok. Hogy lehetne?
Az a gond, hogy 15 éves vagyok. Mindenhol az van, hogy 16 éves kortól lehet. Viszont egyik ismerősöm is volt ilyen munkán és ő is 15.
Rákérdeztem és állítólag csak egy lapot kell aláíratnom a gondviselőmmel és mehetnék dolgozni, nem csak szünetekben.
Szóval a kérdés hogy akkor én is megtehetem ezt? Mármint elfogadnák? Vagy csak úgymond "feketén" dolgozhatnék? A válaszokat előre is köszönöm!
"Munkavállalóként munkaviszonyba főszabály szerint akkor léphetsz, ha a 16. életéved betöltötted. Abban az esetben azonban, ha már elmúltál 15 éves és általános iskolában, vagy szakiskolában, illetve középiskolában (gimnáziumban, szakközépiskolában) nappali tagozaton tanulsz, az iskolai szünetek alatt (nyári szünet, téli szünet) szintén létesíthetsz munkaviszonyt. További lényeges feltétel, hogy a 16 éves korod alatti, szünidő alatti munkavégzésedhez a munkáltatódnak be kell szereznie a szüleid hozzájárulását is [A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (továbbiakban: Mt.) 72. §-a]."
Nemzeti Erőforrás Minisztérium hivatalos honlapjáról.
Tehát amíg nem leszel 16 addig csak nyári szünetbe, szülői engedéllyel. Azzal meg nem nagyon tudsz mit csinálni, hogy sok szövetkezet kiköti hogy csak 16. életévét betöltötteket foglalkoztat. Amúgy megnyugtatlak hogy ilyenkor tanév alatt a legtöbb munka olyan, hogy inkább egyetemisták tudják elvállalni. Tehát hiába adnának munkát, délelőtt 8-tól 10-ig nem mehetsz el Metrot osztogatni, mert iskolába vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!