Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Eltűntek az irataim. Mennyibe...

Eltűntek az irataim. Mennyibe fog ez kerülni nekem? Hova menjek először?

Figyelt kérdés

Ma vettem észre a héven, amikor jött az ellenőr, hogy nincs meg a tárcám. Előtte még vettem egy fagyit, és emlékszem, hogy a tölcsért a tartóban hagytam, amíg a tárcámat be nem tettem a táskámba. Leültem egy padon, ott ettem meg a fagyit, jöttek-mentek körülöttem az emberek, mellettem ülve váltiogatták egymást. Legközelebb a héven nyitottam ki a táskát, kivettem egy könyvet. Nem tudom, megvolt-e a pénztárcám, nem figyeltem... Valószínűleg nem, mert leszállás előtt, miközben kétségbeesetten kotorásztam a táskámban, még visszanéztem az ülésre, nem volt ott. Szerencsére az ellenőr nem jutott el hozzám, így bírság nélkül le tudtam szállni.

A kártyámat letiltattam telefonon keresztül, de hogyan tovább?

Először a rendőrségre kell mennem vagy az okmányirodába? Mennyi pénzt vigyek magammal? Úgy tudom, ha ellopják, ingyenes a papírmunka, amúgy elég drága. Nem tudom ezek után, ellopták-e... Ha azt mondom, ellopták, aztán előkerül mégis, megbüntetnek?

Benne volt minden, diákbérlet, 8000 forint készpénz, adókártya, lakcím, személyi...

Szóval hova menjek először? Rendőrség vagy okményiroda? És az okmányirodában mit fogok kapni? Ha van iskolalátogatásim, vehetek azzal diákbérletet?

L23

2015. jan. 5. 18:48
 1/5 Koplárovics Béci ***** válasza:
Előszöris rendőrség, mivel visszaélhetnek az irataiddal. Utána okmányiroda, TB, NAV, bank. Szerintem sajnos így sem ingyenes, de ebben nem vagyok biztos. Ha előkerül akkor sincs gond, nem büntetnek meg érte. A bérletre csak tippelni tudnék, azt meg nem akarok.
2015. jan. 5. 19:24
 2/5 A kérdező kommentje:
TB-t külön kell intézni? Nem lehet mindent az okmányirodában?
2015. jan. 5. 19:43
 3/5 A kérdező kommentje:
Nem lehetne, hogy az okmányirodában kezdjem? Csak mert minél később megyek oda, annál többet kell ott várnom...
2015. jan. 5. 20:09
 4/5 anonim ***** válasza:

Nekem ennél sokkal több dolgot loptak el sajnos az ünnepek alatt.

Lépések:

1. bankkártya letiltása AZONNAL!- ha ez megvolt, akkor igényelni az új kártyát/pin kódot

2. rendőrségre bemenni, bejelentést tenni a lopás/elvesztés tényéről, pontosan felsorolva az iratokat (ha tudod a számukat, még jobb)

3. rendőrségen kapott jegyzőkönyvvel okámyiroda- ott a központi adatbázisból azonnal és ingyenesen adnak lakcímkártyát, valamint egy A/4-es papírt a személyi igazolványon szereplő adataiddal (ez egyben az új személyi igénylő lapja is)

4. ezzel párhuzamosan ugyancsak ingyenesen igényelhetsz egy 30 napig érvényes IDEIGLENES személyi igazolványt a korábbi igazolványoddal egyező adatokkal és fényképpel, ezt ott helyben azonnal el tudják készíteni, kb. 5 perc- eddig ez ingyenes

5. ekkor kérjél mielőbbi időpontot a többi esetleges okmányodra: pl. jogosítvány, forgalmi- ha volt nálad

6. ezzel a lakcímkártyával és ideiglenes személyivel+ igénylő lappal be tudsz menni a bankodba és tudsz a számládról készpénzt felvenni a rendőrségi jegyzőkönyvvel együtt (az ideiglenes iratokat is ugyanúgy lemásolják, felírják a számait). Arra számíts, hogy a személyes, bankfióki készpénzfelvételnek bizony nem elenyésző díja van sajnos (bankja válogatja, de kb. 50 eFt olyan 1.500-1.800 Ft körül)- így már lesz pénzed a többi fizetős okmányodat intézni

7. adókártyát a NAV helyi kirendeltségén tudsz intézni már ideigleges személyivel is, rendőrségi jegyzőkönyvvel nekem ingyenes volt, TB kártyát pedig a TB-nél (úgy tudom 2.200 Ft).

A normál személyi igazolvány elkészültéről a kormányhivataltól sms-t fogsz kapni, nekem 3 munkanap volt (pedig ünnepi időszak volt!).

Minden jót és sajnálom. Nem kis utánajárás, de intézd mihamarabb és a rendőségi jegyzőkönyvet őrizd meg (hogy később is tudd bizonyítani, hogy ha visszaéltek az irataiddal).

2015. jan. 6. 09:18
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hosszú választ!

Ma elmentem az okmányirodába, ahol meg is kaptam a lakcímkártyát, valamint azt nyilatkoztam, hogy ellopták a tárcám, így a személyit is ingyen kapom. Kaptam kódot az új diákigazolványomhoz, ami persze már nem lesz ingyen, 1400 forint + kb. 3000 a matricáért, de remélem, feloldoznak egy olyan matrcia megvásárlása alól, ami február végén le is jár.

A bankkártyámat is elintéztem, 2600 körül volt...

A taj kártyára és az adókártyára nem maradt pénzem, holnap muszáj megvennem a diákbérletet... Szóval a többit majd egy következő fordulóval.

Rendőrségre amúgy nem mentem el, mert az okmányirodában azt mondta a nő, hogy ő most beírta, hogy ellopták az irataimat, így le is lettek tiltva a dolgaim. Csak azt nem értem, miért jó, hogy dettó ugyanazt a személyit kapom majd meg 20 napon belül, amit ellopták, így attól még a másik ugyanúgy létezni fog valahol...

2015. jan. 6. 14:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!