5 forintos tévedésért (pénztárban), tényleg járhat 200. 000 Ft-os bírság? S egyéb kérdések.
Egy frissen nyílt üzletben vagyok alkalmazott és minden rém hírt komolyan veszünk. Lenne pár kérdésem (tremol m pénztérgéppel kapcsolatban is):
1, 5 Ft-os tévedésért tényleg ilyen nagy büntetés jár? Van akit megbüntettek, vagy akinél egy nagyobb különbözetet is elnéztek?
2, Ha bejön a NAV mihez van joguk és mihez nincs?
3, A pénztárgépben van egy úgynevezett "X jelentés" ezzel az aznapi forgalmat (de lehet h csak a bevételt) lehet nyomon követni, ha azzal megegyezik az összeg akkor azt elfogadják? (A kerekítések miatt 20-30 forinttal is eltérhet és szerintem a "Kivétet" nem vonja ki belőle)
4, Most töltöttem le a kézikönyvét, mert amit adtak hozzá, az pontatlan. (ez nem kérdés, csak most jutott eszembe)
5, ha vesznek két darab 100 Ft-os terméket, azt 2x100-nak vagy 200nak is írhatom a gépbe?
6, Ha vesznek 100 ft-os terméket, de visszahoznak egy üveget (aminek 25 Ft darabja) azt beírhatom 75-ft-nak, vagy 100 Ft a gyűjtőbe. majd "kivét" 25 Ft?
7, A nyitás-zárás pontatlanságáért járhat bármilyen bünti?
8, Ha kinyomtatom a blokkot, de nem kérik (azaz nálam hagyják), akkor ki lehet dobni? (Ki van írva hogy vegyék el)
9, Nézhetek filmet a saját laptopomon az üzletben (ha vásárló jön leállítom)? A NAV-osok belenézhetnek a laptopomba?
10, Van valamilyen ingyenes módja annak, hogy szóljon a zene az üzletben?
1. Ki büntetne érte? NAV vagy az üzletvezető? Mi között lenne az 5 Ft eltérés? Ha a NAV ellenőr leszámolja a kasszát, akkor az eltérés bizonyos százalékát - pl 100 szorosát - büntetésként kiróhatja. 5 Ft-nál nem fogják.
2. Az ellenőrnek joga van vásárolni, majd - miután igazolta magát - jegyzőkönyvet írni. Leszámolni a kasszát, kérni a működési engedélyt, a jelenléti ívet, ellenőrizni, hogy van-e nyugta vagy számlatömb (áramszünet esetére), munkaszerződést, stb. Nincs joga összetörni a berendezést vagy átnézni a személyes dolgaidat. (Eddig kb 5 ellenőrzést láttam személyesen, csak a nyugtaadási kötelezettséget nézték, esetleg a működési engedélyt, nyugta/számlatömböt és pecsétet kértek - de joguk jóval többhöz van).
3. Ellenőrzésnél napi zárást csinálnak (nem az x-et nézik). A lényeg egyébként ugyanaz lehet. Borravaló/kerekítés miatti különbség lásd 1-es pont.
5. Ezt beszéld meg az üzletvezetővel. Elméletileg 2*100-nak, de van ahol 200-nak is elfogadják.
6. Ezt is beszéld meg az üzletvezetővel. Jó eséllyel 100 Ft bevétel + 25 Ft kivétel, de lehet, hogy kisboltban elnézőbbek az adminisztrációval.
7. Mármint hogy nem akkor nyitsz amikor van az üzlet nyitva tartása? Ki büntetne a NAV vagy az üzletvezető? Elméletileg büntethető, gyakorlatilag még nem láttam rá történést.
8. Elméletileg nap végén kidobhatnád (addig gyűjtenéd), gyakorlatilag sokan kidobják.
9. Elméletileg nem. És nem nézhetnek bele.
10. Netrádió hallgatása?
Köszi a válaszokat.
1, A navra gondoltam, de meg is válaszoltad.
2, Itt is mindent megválaszoltál
3, Itt is mindent megválaszoltál
5, 6, Megbeszéltem vele, ő megengedte. Csak érdekelt h adózás vagy NAV-os ügyek miatt mennyit számít ez.
7, Ez csak érdekelt, ilyen még nem történt.
8, 9, Itt is mindent megválaszoltál
10, A probléma az, hogy az már szórakoztatásnak minősül, amiért fizetni kell.
Köszi a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!