Ha tévesen utal egy bank a számládra pénzt mondjuk eltéveszti az összeget köteles vagy visszautalni? Milyen jogi következménye lehet?
Igen, köteles vagy visszautalni.
Egyszer olvastam is a részletes indoklást, de már csak a lényegre emlékszem, hogy vissza kell adni.
Ha nem, akkor a bank feljelenthet téged, vagy ha van náluk pénzed, vagy érkezik hozzájuk pl. a fizetésed, akkor azt zárolja.
én úgy tudom ha az ő tévedésükből történ, nem, nem vagy köteles visszafizetni
tekintve, ha pl munkahely készer utalja neked a fizud azt sem vag yköteles visszafizetni
és volt, hogy nekem meg segélyt utaltak duplán, szóltam és közölték az ő hibájuk volt, és nem vagyok köteles visszafizetni
gondolom ilyen szabály alól a bankok sem kivételesek
Ennek nem csak polgári jogi következménye lehet, hanem bűncselekmény is, ún. jogtalan elsajátítás.
akkor nem is a banktól van az a pénz..
hanem egy cégtől
vannak kiskapuk
"A D.A.S. JogSzerviz szakértője rámutatott: főszabály szerint az alaptalan gazdagodást vissza kell téríteni, ám kivételek léteznek. Például, a megérkezett összeget neme s egyszerűséggel elköltötte az érintett.
Ebben a körben nagyon fontos tényező, hogy ki járt el jóhiszeműen és ki nem. Visszatérítési kötelezettség általában nem terhel bennünket, de csak akkor, ha jóhiszeműek voltunk. Aki ugyanis tulajdonosnak hitte, vagy hihette magát, szabadon rendelkezhetett vagyontárgyaival, azokat elajándékozhatta, meg is semmisíthette. Így a felelősség megállapítása kizárt azzal a jóhiszemű személlyel szemben, aki a gazdagodástól még a visszakövetelés előtt elesett."
..
"Amennyiben a jóhiszemű gazdagodó bizonyítani tudja, hogy a jogalap nélkül hozzá került vagyontárgy elveszett, megsemmisült vagy azt jóhiszeműen elajándékozta, s így a vagyoni előnytől még a visszakövetelés előtt elesett, vele szemben nem lehet eredményesen fellépni. "
A bizonyítási kötelezettség a számlatulajdonosnál van, és azt igen nehéz bizonyítani, hogy nem vette észre a túlutalást. Még ha tényleg így lenne is.
Ha a munkáltató utal többet, akkor van valami határidő (lehet, hogy két hónap, de ebben nem vagyok biztos), ha ez idő alatt nem kérik vissza, akkor már nem is kell visszautalni, utána már mondhatod, hogy elköltötted.
Adott esetben viszont vissza kell utalni.
"nehéz bizonyítani, hogy nem vette észre a túlutalást"
ennyi erővel azt is nehéz bizonyítani, hogy észrevette..
én speciel azt is 2 hónappal később vettem észre hogy a bankom annak ellenére hogy szóltam, de még mindig utalja a csoportos beszedésit..
"ennyi erővel azt is nehéz bizonyítani, hogy észrevette.."
Lehet, de azt nem is kell bizonyítani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!