Érdemes vidéki önellátásba fektetni vagy csak tévútra vezet?
Nemrég beköltöztünk parom nagymamajanak regi valyoghazanak a hatso reszebe. Ugy tervezzük, maradunk és itt gyujtogetunk a felnott eletre. (o 19 en 24 vagyok, olyan 6 evet maradnank meg)
Nos en azon tortem a fejem, es javitsatok ki ha tevedek, hogy nehany gyumolcsfa, kisvetemenyes telepitesevel, esovizgyujtessel, szolar vizmelegiteses megoldassal, komposztalassal, fatuzelessel, esetleg kesobb napelemes halozattal rengeteget tudunk sporolni, sot, ha az esovizet meg is tisztitjuk gyakorlatilag le tudjuk redukalni a rezsit.
Azert dontottunk igy, mert bar vonzott minket a Pesti alberletek pezsgo vilaga, ugy iteltuk meg, hogy bar van penzunk, irtozatos pazarlas lenne arra kolteni egy idegen helyen.
Itt fel ora nagyon kenyelmes gyors vonattal Budapest, jo a levego, jo a fold.
Szoval ezek az onellato megoldasok csak az idonket fogjak felemeszteni? En egy kicsit aggodom, hogy a munka, tanulas (egyetemre jarok) rovasara fog menni az onellatas, es munkabol, tanulasbol tobb penzt tudnek osszeszedni ami mellett idovel eltorpulne a hazi paradicsomon, olcsobb vizen es futesen megsporolt penz erteke.
Szoval maradjunk, folytassuk ezt az eletmodot, vagy inkabb koncentraljunk a munkara, tanulasra es ne foglalkozzunk a nagymama kertjevel? (o egyebkent mar nagyon idos, igy nem tudja gondozni a kertet)
Termeszetesen nem adjuk el magunkat gazdanak, bennunk az a (javitsatok ki ha hamis) illuzio el, hogy az onellatassal megsporolt, vallalkozasokba visszafektetett penzunkon evente ketszer akar thaifoldon is nyaralhatunk.
Csirke nálunk nem volt opció, mert a kertből könnyen kiszöktek volna. :) De az is egy megoldás, ha van gyomrotok hozzá. Ha az öntözőrendszer megvan már eleve, akkor meg könnyebb az életetek.
A méheket jó ötletnek tartom, csak utána kell olvasni nagyon. (Van ez a mizéria a kaptár-elhagyás szindrómával, nem igazán követem a szakirodalmat, nem tudom, hogy hogyan áll Magyarország ezzel a témával.)
Szantast nekunk is mondtak. Egyebkent igyekszem majd a permakultúra alapjai szerint letrehozni a kertet igy minden ertelemben energiatakarekosabb es bio lesz. Itt egyebkent kiskanallal enni lehetne a foldet annyira jo, a novenyek is jol erzik magukat benne.
Ontozest mulcsozassal segitjuk, tervezunk ciszternat is, az nagy koltseg. A gyumolcsfarol tudom, hogy nem fog azonnal teremni, kiemelnem, segitseget rokonoktol kapunk, csirket is tervezunk majd.
10-es közgazdász (2-es vagyok): nem fogsz egy frissen ültetett fáról hatvan kiló cseresznyét leszedni, plusz az eladáshoz helyet kell bérelni, plusz a kertben befektetés is lesz mindig. Nem jön ki tisztán az a pénz.
De a hozzáállás tetszik, így tulajdonképpen ki lehet számolni, hogy mekkora "órabérbe" jön ki a kert. :)
A kaptarat akkor hagyjak el ha nem erzik magukat jol benne gondolom, vagy ha nem szedik le idoben az uj kiralynoket. Letoltottem szakkonyveket, de az omletnek is van egy beehaus nevu formatervezett kaptara. Draga, de tanulmanynak jo, es le van irva a manualban sokminden.
Nem vedeni akarom az otleteim, pont azert irtam ki a kerdest, mert bizonytalan vagyok.
Permakultura. Az a legfejlettebb mostani biogazdálkodási modszer.
Egyebkent egy mehcsaladnal meg nem katasztrofa ha eltunik. Ez inkabb a 50-100 kaptaras meheszeteknel para.
Ja igen, elonykent hozzatennem hogy nagyon vekony gyerekkent koltoztem ide le, es fel ev kerti munka ota olyan mintha kondiba jarnek.
10-es vagyok!
De tudsz venni olyan ültetvényt (?), ahol kifejlett fák vannak, és arról már le tudod szedni ezt a mennyiséget. Egyébként azért a cseresznyét mondtam, mert cseresznyefa van az udvarunkon és annak tudom a "hozamát".
Még annyi, hogy én "diverzifikálnék", tehát nem kizárólag egy termékre összpontosítanék, hanem olyan módon alakítanám ki az ültetvényem, hogy minimalizáljam a benne rejlő kockázatokat.
Egyébként ami még jó üzlet az a dió és az őrölt paprika készítés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!