Érdemes vidéki önellátásba fektetni vagy csak tévútra vezet?
Nemrég beköltöztünk parom nagymamajanak regi valyoghazanak a hatso reszebe. Ugy tervezzük, maradunk és itt gyujtogetunk a felnott eletre. (o 19 en 24 vagyok, olyan 6 evet maradnank meg)
Nos en azon tortem a fejem, es javitsatok ki ha tevedek, hogy nehany gyumolcsfa, kisvetemenyes telepitesevel, esovizgyujtessel, szolar vizmelegiteses megoldassal, komposztalassal, fatuzelessel, esetleg kesobb napelemes halozattal rengeteget tudunk sporolni, sot, ha az esovizet meg is tisztitjuk gyakorlatilag le tudjuk redukalni a rezsit.
Azert dontottunk igy, mert bar vonzott minket a Pesti alberletek pezsgo vilaga, ugy iteltuk meg, hogy bar van penzunk, irtozatos pazarlas lenne arra kolteni egy idegen helyen.
Itt fel ora nagyon kenyelmes gyors vonattal Budapest, jo a levego, jo a fold.
Szoval ezek az onellato megoldasok csak az idonket fogjak felemeszteni? En egy kicsit aggodom, hogy a munka, tanulas (egyetemre jarok) rovasara fog menni az onellatas, es munkabol, tanulasbol tobb penzt tudnek osszeszedni ami mellett idovel eltorpulne a hazi paradicsomon, olcsobb vizen es futesen megsporolt penz erteke.
Szoval maradjunk, folytassuk ezt az eletmodot, vagy inkabb koncentraljunk a munkara, tanulasra es ne foglalkozzunk a nagymama kertjevel? (o egyebkent mar nagyon idos, igy nem tudja gondozni a kertet)
Termeszetesen nem adjuk el magunkat gazdanak, bennunk az a (javitsatok ki ha hamis) illuzio el, hogy az onellatassal megsporolt, vallalkozasokba visszafektetett penzunkon evente ketszer akar thaifoldon is nyaralhatunk.
Szerintem nem tudtok egy thaiföldi utat összespórolni... Mi béreltünk egy nagyobbfajta kertet két évig, és elég vegyesek a tapasztalataim. Minőségben a magad által termelt ételnél nincs jobb, ez tény és való. Csak aztán jönnek a buktatók:
1. Nem lehet mindig paradicsomon, krumplin, tökön és borsón élni. A hús pedig sokkal drágább.
2. Iszonyat munka van vele, mi két naponta voltunk kint, folyamatos gyomlálás, kártevő irtás.
3. Nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik: találsz egy kártevőt, betegséget, és rögtön utána kell nézni, rá kell jönni, mi az, meg kell találni a megoldást. Ami két foltnak indult a levélen, az megette a zöldségeink egy nagyon tetemes hányadát.
4. Nagyon száraz és forró a nyár. Használnotok kell a vizet az öntözésre. Nagyon sokat.
5. Ha most telepítenétek gyümölcsfát az még jó pár évig nem fog megfelelő termést hozni. Akkorra pedig már lehet, hogy annyit változnak az életkörülményeitek, hogy nem fogtok tudni ott lenni.
Amennyiben nektek ez belefér, úgy vágjatok bele nyugodtan. Még annyi, hogy ezt nagyon érdemes összevetni a leendő foglalkozásotokkal. Mondtad, hogy te tizenkilenc vagy, bocsánat, nem sértésként szánom, de az a tapasztalatom, hogy ilyenkor az emberek többségének fogalma sincs még, hogy mit és mennyiért tud majd dolgozni újdonsült tanulmányaival. (Más kérdés, hogy ez nem az ő hibájuk, hanem egyszerűen senki sem tájékoztat minket a piaci viszonyokról - és nem is tudják megjósolni, hogy milyen lesz öt-hat év múlva.) Ha vagy egy kommunikáció szakon pl., akkor minden egyes fillérre szükséged lesz, amit meg tudsz spórolni. (És akkor inkább most válts szakot, mert arra már a kert nem megoldás.) Ha közgázon vagy, akkor oké, valami munka mindig lesz, de nem a legjobb, akkor arra tök jó kiegészíteni egy kerttel. Ha mondjuk alkalmazott matematikában hálózatelemzéssel foglalkoznál egy nemzetközi startupnál, akkor a kert arra jó, hogy egy-két napi munkád keresetét megspórold vele - akkor meg nem éri meg minden nap foglalkozni vele, nem?
Köszönjük a tippeket. Egyenlőre epret és paradicsomot ültettünk, utóbbiból nagyon sokat. Málna van, a többi munka főleg fűnyírás és tereprendezés. Jövőre tervezek egy komolyabb palántázást, telepítést. Jó lenne évelőket telepíteni. Az automata ontozorendszer nem lesz gond, ertek az elektronikahoz, programozashoz is, a mehek gondozasat viszont nem lehet elkerulni.
Jo lenne, mert ha jol gondozom, igy maximalizalom a termelesuket 50-100 kg mezet is lehozhat egy evben egy csalad. A tulszaporodott mehek viszont kirajzanak es gondoskodni kell az elhelyezesukrol, igy lesz egy csaladbol lassan meheszet amit viszont mar nem tudok vallalni. Szerintem osszebaratkozom egy mehesszel es elviheti a folosleget.
Viszont 50 kg meznek sulyos ara van manapsag es egy evre boven eleg lenne nekunk. A mehek meg viszonylag onellatoak, igy kulonosebb befektetest nem igenyelnek
Kedves masodik, csirke?
Masreszt nem 100%os onellatast tervezunk. Paradicsombol egyebkent sokat fogyasztunk, szendvicsbe mindig megy.
Termeszetesen ertem amit mondasz, mondjuk nekunk itt lesz a kert a lakasunktol fel meterre.
Egyebkent muveszeti szakon vagyok a MOME n
Nézd ez attól függ, hogy mik a te személyes preferenciáid és céljaid.
Én személy szerint nem tudnék földön dolgozni, stb, mert én közgazdász vagyok. Én mindenben azt látom, hogy hogyan lehetne abból üzleti lehetőséget/pénzt teremteni, és addig a pontig érdekel a dolog, amíg megalkotok valamit.
Viszont az önellátás tényleg jó irány lehet (pl.: napkollektorok felszerelése >> villamosenergia árának redukálása), gyümölcs/zöldségtermesztés.
Viszont én idővel sokkal nagyobb léptékben gondolkoznék. Ha tényleg bejön nektek a dolog, akkor inkább csinálnék egy olyan képzést, amivel pályázhattok fiatal gazdáknak szóló támogatásokra, stb. És erre építeném a jövőmet, nem pedig az alkalmazotti létre.
Mert a kettőt egymás mellett vinni az nagyon nehéz lenne, és nem is éré meg feltétlenül.
Számolj azzal, hogy van 1 cseresznyefád, arról leszedsz 60 Kg cseresznyét, azt eladod 700 Ft/Kg áron BP-en, akkor 42000 Ft-ot hozott egy fa. Ha van 20 ilyen fád, akkor már bejött éves szinten egy éves minimálbéres kereset.
Ha emellett még van rengeteg zöldséged, gyümölcsöd, esetleg feldolgozott élelmiszered, akkor még többet nyertél ezzel az életmóddal, mintha dolgoznál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!