Aliexpress vám és ÁFA?
1./ NE rendelj ingyenes postázással, mert akkor a legolcsóbb módon fogják feladni a cuccot, "Követési Ragszám" nélkül, vagyis szinte biztos, hogy útközben "elvész" a csomagod... :-((
2./ 150 EUR (= kb. 200 USD) értékig nem számolnak fel rá vámot, csak Áfát (27%)...
(+ 4860 Ft Áfa)
3./ Csak a termék árára számítanak fel vámot és áfát, a szállítási költségre nem!...
Ja, azt elfelejtettem megírni, hogy mi a webáruházunkba kb. havonta rendelünk termékeket az USA-ból, szóval pontosan tudom, hogy mennek a dolgok...
(utolsó voltam)
150EUR az értékhatár, és a szállítási díj igenis BELESZÁMÍT a vámértékbe. (Közösségi vámkódex vámérték előírásai 164. cikk)
Ez logikus is. Az áru értékéhez hozzáad az, hogy ide eljuttatták, ugye... (Ha nem így lenne, mindenki alacsony vételáron és magas szállítási díjjal kérné a számlázást...)
(#2/5)
Bocsika, de mi havonta rendelünk az USA-ból, havonta van dolgunk a vámosokkal...
Itt van előttem az egyik vámosoktól kapott levél, ebből másolom :
"...A vámteher mértékét a küldeményben elhelyezett áruk értékének összege határozza meg (2913/92/EGK rendelet 29-32. cikk). Erről az értékről Önnek kell nyilatkoznia illetve igazolnia annak valós tartalmát..."
Újra leírom = a küldeményben elhelyezett ÁRUK értékének összege...
Elképzelhető, hogy a ti csomagjaitokban nem volt SZÁMLA (feltüntetve az TERMÉKEK és a POSTADÍJ összege), csak egy összérték volt, amiből a vámos nem tudta megállapítani a termékek árát külön?...
A mi csomagjainkban ott van minden esetben az USA-beli Eladó számlája, amin külön szerepel a termékek ára, és a végén a postaköltség...
Akárhogy számolom, minekünk minden esetben CSAK a termékek árára vetik ki a vámot és Áfát!
Elnézést, a VÁMKÖZVETÍTÉSI DÍJAT elfelejtettem megemlíteni, ez csomagonként +1500 Ft (ez a vámolás munkadíja)...
Most jó alaposan megnéztem minden iratot és feltűnt, hogy az USA Eladó a postai Feladóvevényre az áru értékének (Total Value USD) 82,75 USD-t írt, és ugyanez az összeg szerepel a Posta "Vámárunyilatkozat" szelvényén is a "Vámérték" rovatban... Ebben a csomagban tényleg ennyi volt a megvásárolt vitaminok ára (szállítási költség nélkül!)...
A vámosok kinyitották a csomagot és a számlán is ennyi volt a TERMÉKEK ÁRA...
Erre a 82,75 USD-re rótták ki a 27%-os Áfát (+5094 Ft), +1500 Ft Vámközvetítési díjat...
Ha a Feladó a Feladóvevényre a szállítással növelt összeget írja be a "Total Value USD" rovatba, akkor nem csodálom, ha a magyar vámon ennek alapján vetik ki a vámot és az áfát... :-/
Válasz #5/6-nak :
Egyáltalán nem logikus, hogy a szállítási díjra vámot és áfát számoljanak fel, annál is inkább, mivel azt az összeget az USA-beli postának fizették ki, nem MO-on!!!...
A szállítási díj egy külföldi cég szolgáltatási díja, ez az összeg nem jelenik meg MO-on termékként...
Nálam már az is kiveri a biztosítékot, hogy a magyar vámolásnál előbb ráteszik a termékek árára a 10,2%-os vámot és a megnövelt összegre számolják ki a 27%-os Áfát!...
(A 10,2%-os vámot csak akkor kell fizetni, ha a termékek ára 150 EUR értéknél nagyobb.)
00.12
akkor engem minden alkalommal átvertek. volt számla, külön tételként volt a szállítás, mégis fizettem rá áfát és vámot is.
"Bocsika, de mi havonta rendelünk az USA-ból, havonta van dolgunk a vámosokkal...
Itt van előttem az egyik vámosoktól kapott levél, ebből másolom :
"...A vámteher mértékét a küldeményben elhelyezett áruk értékének összege határozza meg (2913/92/EGK rendelet 29-32. cikk)"
BOCSIKA, de te elolvastad egyáltalán azt a rendeletet, amire hivatkozol?!?
Figyelj! Említett rendelet 32. cikk (1) bekezdésének e) pontja:
"A vámértéknek a 29. cikk alapján történő megállapításakor az
importált áruért ténylegesen kifizetett vagy kifizetendő árhoz hozzá
kell számítani:...
e) i. az importált áru szállításának és biztosításának költsége"
Biztos, hogy válaszolnod kell erre a kérdésre egyáltalán?
"Egyáltalán nem logikus, hogy a szállítási díjra vámot és áfát számoljanak fel, annál is inkább, mivel azt az összeget az USA-beli postának fizették ki, nem MO-on!!!... "
Na, és akkor mi van, a termék árát is az USA-beli eladónak fizették ki!!! Igazából minden vámolt összeget határon kívüli cégnek fizetnek ki. Ez a vámolás lényege, nem?!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!