Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Egy 14 éves dolgozhat valahol?

Egy 14 éves dolgozhat valahol?

Figyelt kérdés
2008. júl. 30. 18:46
 1/9 anonim válasza:
53%
Elvileg nem. 16 éves korig nem lehet, 16-18 éves korig szülői engedéllyel!
2008. júl. 30. 18:53
 2/9 anonim ***** válasza:
28%
Pontosan! Igaza van az előttem írónak!
2008. júl. 30. 18:54
 3/9 anonim ***** válasza:
0%
16 éves kor alatt szülői engedéllyel lehet munkát vállalni!
2008. júl. 30. 23:02
 4/9 anonim ***** válasza:
24%

most így hírtelen 2 dolgot nem értek:

1. a kedves kérdező miért nem veszi magának a fáradságot, hogy picit körbenézzen, mert volt már pár ilyan kérdés...

2. a kedves válaszolók meg miért szajkózzák állandóan ugyanazt a hülyeséget?

szóval:

betöltött 15 éves kor az alsó korhatár, de ekkor még csak (korlátozás gyanánt) iskolaszünet idején dolgozhat.

ez a korlátozás a tankötelezettség megszünéséig tart. Ez változó, mert függ attól, hogy mikor kezdett el iskolába járni. 1998/99 tanéven ált.isk kezdettekre már 18 éves korhatár vonatkozik. (a korábbiakra 16)

és szülői engedély kell mindenképpen.

2008. júl. 31. 10:15
 5/9 anonim válasza:
32%
Szia! Talán, mert gazdaság és jogi ismereteket tanulnak például!
2008. aug. 1. 18:56
 6/9 anonim válasza:
25%
szia! hát szerintem,ha 14 éves vagy akkor egyentalán nem dolgozhatsz még,hiszen még elég sokat kell várnod hogy 17 éves légy,hisz onnantol már lehet dolgozni!!remélem segitettem!! sok szerencsét! üdv:n
2008. aug. 5. 20:44
 7/9 anonim válasza:
Én 14 évesen dolgoztam,persze protekcióval:D Ha van ilyen lehetőséged,akkor hajrá:)
2009. jan. 29. 22:19
 8/9 anonim válasza:
én 14 vagyok, dolgozok. Vagy legalább is valami hasonló. Nem a legjobb munka, de kell a pénz. Takarítok.
2010. júl. 29. 15:31
 9/9 anonim válasza:

Micsoda összevisszaság a válaszokban... :) Idézet az Adófórumról, ott is a Munka Törvénykönyvéből, figyelem, az egész elolvasandó:

"A Munka tv. már nem a tankötelezettség teljesítéséhez köti a munkaviszony létesítésének feltételét, hanem életkorhoz, azaz egyértelműen meghatározza, hogy munkavállaló csak az lehet, aki a 16. életévét betöltötte.

Az általános szabály alól kivételt képez az általános iskolában, szakiskolában, középiskolában nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytató tanuló, aki az iskolai szünet alatt munkaviszonyt már akkor is létesíthet, ha a 15. életévét betöltötte.

A 16 éven aluli fiatalkorú munkaviszonyának létesítéséhez a munkáltatónak be kell szereznie a törvényes képviselő (pl. szülő, vagy gyám, vagy gondnok, vagy nevelőintézet vezetője) hozzájárulását is. A munkáltatónak egy írásbeli nyilatkozatot kell kérni a szülőtől, amiben kijelenti, hogy a munkaviszony létesítéséhez hozzájárul. Ezt a munkaviszony létesítésével kapcsolatos egyéb dokumentumokkal együtt javasolt megőrizni, hisz a munkaügyi ellenőrzés során ez is vizsgálható. A hozzájáruló nyilatkozat beszerzése nem csak az első, hanem - a 16. éves életkori határig - bármely újonnan létesítendő munkaviszony megkezdése előtt szükséges.

A korlátozottan cselekvőképes személyek bármiféle hozzájárulás nélkül lehetnek munkavállalók. Ezzel kapcsolatban az egyes polgári jogi alapfogalmak magyarázataként szükségesnek tartjuk a Ptk. vonatkozó szakaszainak ismertetését, miszerint korlátozottan cselekvőképes:

- az a kiskorú, aki 14. életévét már betöltötte, de 18. életévét még nem érte el, és nem cselekvőképtelen, illetve még nem kötött házasságot."

Ergo 14 éves kiskorú mondjuk oszthat szórólapot, de csak konkrét írásos szülői engedéllyel. (Le kell írnia, hogy ettől eddig ezt és ezt a tevékenységet végezheti.)

2011. jún. 24. 15:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!