Mi lehet az ára (Ft) egy 1949-ben kibocsájtott ezüst öt forintosnak?
Kedves Kérdező, és Kedves előző válaszolók!
Az 1949-es évben nem adtak ki semmilyen 5 Ft-ost. Tehát ezüstöt sem. Ami létezik (jelenlegi értékekkel):
- 1946-os ezüst 5 Ft-os - 3800 - 5500 Ft (állapottól függően)
- 1947-es ezüst 5 Ft-os - 800 Ft (állapottól függetlenül. Maximum a teljesen érintetlen, hibátlan, UNC érme érhet 1300 Ft körül)
- 1948-as ezüst 5 Ft-os - 1300 Ft. Ennek a hátoldalán Petőfi van, a többin Kossuth.
- 1967-1968 réz-nikkel 5 Ft-os - 50 Ft.
- 1971 - 1989 réz-nikkel 5 Ft-os - 5 - 20 Ft (évszámtól függően)
- 1992 - 2014 jelenleg is használatos 5 Ft-os, értéke stabil 5 Ft (kivéve a csak gyűjtők számára kiadott dátumokat UNC állapotban. Az 1998-as 5 Ft-os ér egy ezrest.)
1948 - 1967 közt nem adtak ki egyáltalán 200 Ft-ost! Honnan tudom? Katalógusokból, melyek kereskedelmi forgalomban kaphatók, de a bárki által letölthető pdf kiadványokból kiderül ugyanez.
Szóval, Kedves kérdező! Elírtad a dátumot, véleményem szerint 1947-et akartál írni.
Üdv.:
polarbeer
Kedves okoskodó polarbeer. Nagyon tévedsz!
Nekem is van 2 db (Kossuth arcképes, a másik oldalt pedig Magyar Köztársaság címeres) 1949-es veretésű, ha akarod küldök neked fényképet róla. Gyerekkoromban volt még olyan extra nagyítónk, amivel még a pénzérmék ezüst, vagy aranyszálait is lehetett látni, és ezekben is van. Amúgy a neten pár éve én is utána néztem akkor 2500 Ft volt darabja. Amúgy a lista amit írtál csak részben igaz. Ezeket a pénzérméket 1946. augusztus 1-től 1977. június 30-ig verték. Legközelebb néz utána jobban és ne az első linknek higgyél. Én jobban hiszek a saját szememnek, mint béna válaszolóknak.
Kedves DarkHannibál!
Teljesen biztos, hogy tévedsz! Nem létezik 1949-ben kiadott 5 Ft-os, sem érme, sem papírpénz kivitelben. Az általad említett Magyar Köztársaság felirat - Kossuth arckép páros kizárólag 1946, 1947 dátumokból létezik, illetve a Kabinet sorban adtak ki (5000 darab, nem forgalmi célra) 1966-ban és 1967-ben.
Szóval az az állításod is helytelen, hogy "Ezeket a pénzérméket 1946. augusztus 1-től 1977. június 30-ig verték." Ugyanis nem volt egységes típus ezalatt az időszak alatt, továbbá 1977 után ugyanúgy vertek különböző 5 Ft-osokat (most is fizetsz velük), ezért a megadott időintervallum a magyar 5 Ft-osok esetében értelmetlen.
De ha már felajánlottad: szeretném látni a fényképeket az érméidről, amennyiben tudsz mutatni 1949-es 5 Ft-ost, bocsánatot fogok kérni, és kicsengetek 100.000 forintot az érmékért darabja! Ugyanis gyűjtő vagyok, szeretem a ritkaságokat, pláne a nem létező dolgokat :D
A korábbi kommentemet, és fenti soraimat nem kioktatásnak és nem okoskodásnak szántam, hanem válasznak, és tévképzet eloszlatásnak.
Üdv.:
polarbeer
A magam részéről semmi. Képet senkitől sem kaptam. Továbbra is aktívan gyűjtök régi pénzeket, így továbbra is azt tudom mondani, hogy 1949-es 5 Ft-os nem létezik, illetve a korábbi hozzászólásaimat is tartom.
Üdv.:
polarbeer
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!