Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni, ha a keresked...

Mit lehet tenni, ha a kereskedő megtagadja az elállási jogomat?

Figyelt kérdés
Webshopban vásároltam, a termék hibás és használt volt, élni akartam a 8 napos elállási jogommal, a kereskedő megtagadta, mert hogy a terméket a boltjában vettem át (bár ez nem igaz, egy szemközti raktárban vettem át lezárt csomagban, és nem volt módom kibontani és megnézni). A kérdésem nem az, hogy igazam van-e, azt számos fogyasztóvédelmi állásfoglalás (netes és telefonos is) alátámasztja. Hanem hogy mit tudok tenni ez ellen a kereskedő ellen. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Felügyelőség honlapján az van, hogy lehet panaszt tenni, és közérdekű bejelentést is, de telefonon meg azt mondják, hogy ez nem rájuk tartozik, forduljak békéltető testülethez, bírósághoz. Igazából mit tehetek, és mi a pontos módja? Nem csak a pénzemet akarom visszakapni, hanem azt is szeretném, hogy ez ellen a cég ellen eljárás induljon, mert a neten fellelhető rengeteg panasz alapján valószínűleg nagyon sok embert megkárosítanak, becsapnak. Használt, hibás termékeket sóznak rá a vásárlókra újként, de azokat nem veszik vissza, max. szervizbe küldik, ami sokszor hónapokig tart, az elállási jogot magasról lesz...ják stb. Az emailekre lekezelően, kioktatóan válaszolnak, hogy még a vevő érezze magát törvénysértőnek, ostobának. Kérem, akinek van az ilyesmiben tapasztalata, adjon tanácsot.

2014. máj. 20. 18:06
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Ez esetben nem, ha már elmarasztalták egyszer akkor nagyobb lesz neki a baj. Hiszen már törvényt szegett.

Ez esetben már nagyobb baja is lehet neki, hiszen tehetnek a fogyasztó védelem felé egy ajánlást, hogy zárják be az üzletet.

Én a helyedben már csak azért is megpróbálnám. Ha pénzed nem kapod vissza, akkor legalább ő se aludjon jól. Amúgy mi a neve.

2014. máj. 20. 23:28
 12/15 A kérdező kommentje:

Nem hiszem, hogy a békéltetők bármilyen szankciót hozhatnak. A honlapjuk azt írja, hogy ők csak ajánlást tesznek, amit a cég nem köteles végrehajtani, de utána nem történik semmi, csak annyi, hogy közzéteszik a nevét a listán. Meg ezt az ajánlást esetleg lehet majd lobogtatni bíróságokon.

Ezért nem tiszta nekem, hogy miért van egyáltalán a békéltető, ha az NFH-hoz is lehet panaszt tenni, és annak a döntése kötelező. Sehol sem írják le, hogy melyiknek mi az előnye, hátránya.

A cég nevét egyelőre nem írnám le, nehogy még ők jelentsenek majd fel, mert az eddigi lekezelő, magabiztos stílusuk alapján kitelik tőlük.

2014. máj. 20. 23:55
 13/15 anonim ***** válasza:

Minden cégnek vannak felügyeleti szervei, ahova panasszal lehet fordulni.

Ezt a listát jól látható helyen ki kell függesztenie az üzletében (ahol a vásárlók könyvébe írtál)

Felírod a felügyeleti szervek nevét (az egyik biztosan a területileg illetékes jegyző), írsz egy panaszlevelet az esetről (belevéve a vás.könyves dolgot is), a levél végén felsorolod, hogy kiknek küldöd el a levelet és elküldöd mindegyiküknek.

Plusz még a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának is (fenn van a neten)

2014. máj. 21. 06:32
 14/15 A kérdező kommentje:

Köszi, utánanézek ennek is.

Közben érdeklődtem, az derült ki, hogy a fogyasztóvédelem alapból nem foglalkozik ilyen dolgokkal, tehát ő nem hozhat döntést, nem kötelezheti az üzletet semmire (akkor minek van?)

A békéltető testület ajánlást fogalmazhat meg, de ha az üzletnek ez nem tetszik, nem köteles semmire. Akár el se kell menjen a tárgyalásra.

Az ilyen panasz csak bíróságon érvényesíthető.

Vagyis ha valakinek bármilyen igénye van, mondjuk pár ezer forintos, végül is nem tehet mást, mint hogy ügyvédet fogad, pereskedik. Az ügyvéd díja valószínűleg jóval magasabb lesz, mint a perelt összeg. Persze a bíróság majd megítél valamennyi ügyvédi költséget a javára, de az nyilván jóval kevesebb lesz, mint amennyiért egy ügyvéd egyáltalán kinyitja a száját. Így meg ki vágna bele az egészbe?

Szóval nekem úgy tűnik, a kereskedők gyakorlatilag tényleg azt tesznek, amit akarnak, mert bár lehet menni a bíróságra, de gyakorlatilag senki nem fog, hacsak a vitatott összeg nem milliós nagyságrendű.

2014. máj. 21. 13:48
 15/15 anonim ***** válasza:
54%
A fogyvéd valóban nem hozhat jogerős döntést, ellenbem BÜNTETHET nagyon súlyos pénzekre!
2014. máj. 21. 15:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!