Felvennének ezekkel a paraméterekkel könyvtárosi munkakörbe?
Nem feltétlenül szükséges, de a könyvtárosképzésben is irtózatos túlképzés van, úgyhogy esélyes, hogy egy-egy meghirdetett állásra többen is jelentkeznek könyvtáros végzettséggel. Ami ugye nem minden esetben kritérium, de előny. Mondjuk az sem mindegy, mit takar a humán terület, amin végeztél.
És mint gyakorló könyvtáros hadd kérdezzek még arra is rá, hogy mennyit tudsz a könyvtárosi munkáról, és miért akarsz éppen az lenni?
Olvastam több munkaköri leírást, tanultam az Egyetemes Tizedes Osztályozást.
Amúgy pedagógusi diplomám lesz, de ennek ellenére mégis szerettem volna könyvtár szakra jelentkezni, csak erre a közelünkben nem volt lehetőség és nem szerettem volna iszonyat távolságokra elutazni meg koleszos lenni.
Amúgy most is rengeteg időt töltök könyvtárban és nem csak a tanulmányaimmal kapcsolatban. Szeretek olvasni és a könyvtárban mindig megtalálom azt a nyugalmat, ami más helyekről hiányzik. Amúgy középben is rengeteget voltam a városi könyvtárban. Ott tudtam tanulni és jól esett ott írni, olvasni.
Na, pont emiatt kérdeztem rá, hogy miért szeretnél könyvtáros lenni. Láttál a városi könyvtárban olvasgató könyvtárosokat? Ha igen, az mondjuk kicsit gáz szerintem.
A közhiedelemmel ellentétben a könyvtáros munkakör nem arról szól, hogy az ember ül és olvas. Talán egy apró községi könyvtárban még lehet ilyenről szó, bár ezt nem tudom, mert ilyen könyvtárban sosem dolgoztam, de egy felsőoktatási, városi vagy megyei könyvtárban nem adnak azért fizetést, hogy az ember olvasgat (sajnos :)).
Szóval belülről megélni a könyvtárosságot az pont nem a nyugiról szól. Persze vannak időszakok, amikor kevés a látogató, de egy jobb könyvtárban a dolgozóknak akkor is akad feladatuk. Rendezvényszervezés, irodalomkutatás, könyvtárközi kölcsönzések igénylése (ez általában külön ember feladata az intézményben), ha nincs külön feldolgozó munkatárs, aki a számítógépes és/vagy hagyományos katalógusban rögzítik a könyvek adatait, akkor azt is meg kell csinálni. Persze nem tudom, merrefelé laksz az országban, és milyen ott a városi könyvtár, de azt látatlanban ki merem jelenteni, hogy aki a nyugalmat és az olvasási lehetőséget keresi egy könyvtárban, az ne menjen könyvtárosnak, mert nem azt fogja kapni, amire számított.
Egyébként én az ETO-ról szerzett ismereteimet használom a legkevésbé. Az főleg a feldolgozó könyvtárosoknak szükséges, akikről már írtam is, hogy a dokumentumok adatait viszik be a rendszerbe. Az viszont elég monoton, pepecselős meló, én nem szívesen csinálnám. Azon kívül elég, ha nagyjából tudja a könyvtáros, milyen téma melyik főosztályba tartozik, de ha nem, akkor is puskázhat a számítógépes katalógusból, ha van ilyen a könyvtárban. Én is azt szoktam. Egyszóval az, hogy tanultad az ETO-t jó dolog, de nem a legfontosabb.
Persze nem az a célom, hogy mindenáron lebeszéljelek a dologról, csak próbálom úgy is megmutatni a dolgokat, ahogy belülről látszanak.
Figyelj, cica megértem, ha el akarsz tántorítani, elvégre azzal, hogy erre a pályára akarok lépni, csökkentem a többiek esélyeit.
Beleköthetsz bármibe, én akkor is szeretem ezt a környezetet. Láttam dolgozni több könyvtárost és szimpatikus a munka annak ellenére, hogy néha nagyon sok dolog akad, amit el kell végezni.
Azt, hogy szeretek olvasni azért írtam, mert gyűlöletes egy olyan helyen dolgozni, olyan munkát végezni, amit a hátad közepére sem kívánnál. Tudom, itt az emberekkel is tudni kell bánni, de SZERETNÉK ebben a munkakörben dolgozni, hiába nem erre szakosodtam.
Köszönöm a kérdésre adott válaszodat.
Mellesleg igen, igencsak ritka, ha munkaidőben olvasnak, de azért mégis csak olvasottnak és tájékozottnak kell lenni, elvégre egy ajánlás mégis csak jól esik az olvasónak.
Igaz, ez szubjektív vélemény, de úgy gondolom, jobb, ha az ember hozzá tud szagolni az egészhez, mintha csak robot módjára csinálna mindent.
Cica?! :D Azt ugye még nem írtam, hogy 32 éves pasi vagyok? Jót nevettem a "cicázáson". ;)
Dehogy akarok én belekötni, csak igyekeztem belülről is megmutatni a dolgokat, mert az első kérdésemre Te is csak azt írtad, hogy szeretsz a könyvtárban olvasni. Mindössze ez alapján eldönteni, hogy valaki könyvtáros akar lenni, kb. olyan, mint ha valaki azért akarna tanár lenni, hogy a nyári szünetben ne kelljen dolgoznia.
Egyébként pedig nem akarlak azért eltántorítani,ne romoljon mások esélye. Szerintem sokkal fontosabb lenne, ha kellően elhivatott emberek kerülnének a könyvtárakba, mint ha valaki olyan, akinek van papírja róla, csak éppen az arcáról meg süt a közöny az olvasók felé (mert sajnos nem egy ilyen esetről tudok).
Az olvasással kapcsolatban igazad van, nem egyszer én is csak furcsán tudtam nézni azokra az olvasókra, akik visszahoztak egy csomó romantikus regényt, és érdeklődtek, tudok-e valami hasonlót ajánlani. Nem, nem tudok, mivel nem olvasok ilyen jellegű könyveket (azért máskor, másoknak, más típusú könyvekkel kapcsolatban persze tudtam segíteni; és van olyan kolléganőm, aki meg a szerelmes regényekben tud segíteni, csak akkor éppen nem ő volt szolgálatban). Szóval amit írtál, az igaz, csak másodlagos dolog a mindennapokban.
Ennek ellenére érdemes megpróbálni megpályázni egy könyvtáros állást, ha találsz, de konkrétan a féltett kérdésedre válaszolva még mindig az első válaszomat tudnám ide írni.
Azért sok sikert kívánok, remélem, megtalálod azt amit csinálni szeretnél, akár egy könyvtárban, akár azon kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!