Hogyha most elkezdek egy befőttesüvegbe pénzt rakosgatni, pl havi 2ezret,4 év múlva kivenném, akkor ugyanannyit fog érni, mint amikor elkezdtem?
Válaszolok akkor neked normálisan, bár jókat derültem eddig a válaszokon :)
Két fogalommal kell tisztában lenned, az egyik az infláció, a másik a pénz IDŐÉRTÉKE.
A pénz időértéke azt jelenti, hogy a különböző időpontbeli pénzeknek a piacokon különböző értéke, azaz ára van. (ha van 100 eFt-om és csak beteszem egy bankszámlára, akkor az kamatozni fog- jövőre a kamattal növelt érték fog kamatozni és így tovább- ez a kamatos kamat)
Az infláció tartós árszínvonal-emelkedést jelent, amely tehát általános áremelkedésre utal, és az egységnyi pénz értéktelenedését is jelzi.
Vagyis nagyon leegyszerűsítve ez a két jelenség egymással ellentétes hatású.
Ha okos vagy, akkor a havi 2.000 Ft-os megtakarításod törvényszerű inflációját (értékének leromlását) úgy tudod valamennyire egyensúlyozni, hogy befekteted és a befektetésed hozama remélhetőleg nagyobb lesz, mint az elszenvedett infláció, így a pénzed értéke nem romlik, sőt akár javulhat is.
Ilyen kis összegnél is nyithatsz pl. bankszámát vagy a meglévő bankszámládon hagyhatod a pénzedet vagy nyithatsz megtakarítási számlát/alszámlát- ott egy picivel több kamatot kapsz.
Nagy vagyonokra ne számíts, mert a banki alapkamatok alacsonyak- bár az infláció sem magas.
A bankszámla/megtakarítási számla a befőttes üvegnél annyival jobb, hogy nem tudod azonnali ötlettől vezérelve elkölteni, más sem tudja elvenni tőled. Hátránya viszont, hogy van költsége (számlavezetési díj, egyéb banki díj, kamatadó).
Ezeket mérlegeld.
Úgy sejtem, hogy olyan 15 év körüli vagy, akkor a szüleid segítségével nyithatsz ún. junior számlát, ezeknek jóval kedvezőbbek a havi díjai és kisebb összegeket is lehet olcsóbban mozgatni rajta.
Nagyon okos gondolat egyébként, hogy 4 év múlva sem kölcsönből, hitelből szeretnéd megvalósítani az álmodat, hanem már most szeretnél érte tenni.
Hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!