Mi történik abban az esetben, ha lefoglalózok egy házat, de a bank azt mondja hogy neki nem elég az adásvételben foglalt önrész fizessek többet. Ha nem tudok többet fizetni visszajár a foglaló?
Már írtam ma itt valakinek erről. Igen, bele lehet írni az adásvételibe, hogy a foglaló egy esetleges hitel elutasítás, vagy az igényeltnél kisebb összegű hitel esetén visszajár. Az erőszakos ingatlanostól úgy tudjátok megvédeni magatokat, ha ügyvédi letétbe teszitek a foglalót, így senki nem fér hozzá. A pénzéhes ingatlanos se, de az eladó se.
Ezzel a módszerrel meg lehet akadályozni, hogy amíg a hitelbírálat tart, az eladó és az ingatlanos szépen elköltse, felélje a foglalót. Ilyenkor ugye hiába járna vissza a pénz, te csak peres úton, esetleg évek múlva jutnál hozzá a pénzedhez.
Szerintem ez manapság így teljesen korrekt, mert nem Te akarsz variálni, nem Te akarsz visszalépni a vásárlástól, hanem egész egyszerűen kiszolgáltatott vagy a banki bírálatnak. Igazságtalan, ha minden a kockázatot kizárólag a Te nyakadba akar varrni az eladó, vagy az ingatlanos.
Ma túlkínálat van eladó ingatlanból, így egyre inkább a vevők diktálnak és ez így is van rendjén.
(Azért elárulok valamit: Ha megfelelő lenne az ügyvéded, aki ezekre előre felhívta volna a figyelmedet és ha lenne egy hozzáértő hiteltanácsadód, aki már előzetes hitelbírálatot és előzetes értékbecslést is megrendelt volna, akkor minimális lenne a rizikód, de így tényleg csak a fentebb leírt módon tudod megvédeni magad.
Köszi az infot!
Ügyvéddel még csak egyszer beszéltem amikor vázoltam neki az esetet és ez volt az első alkalom hogy találkoztam vele. Sajnos banknak vagyunk kiszolgáltatva és előzetes értékbecslés is ugyanannyiba kerül mint a rendes úgyhogy (30ezertől indul felénk) azt nem akartuk ráadásul még az sem volt 100%osan eldöntve hogy melyik bank legyen. Ez mára azért körvonalazódott, mert az adásvételibe bele kell írni a bankot is.
Van egy bank, ahol meg lehet úszni az értékbecslést (akkor is, ha megvalósul a hitel, akkor is, ha elutasítják a kérelmet), 4-5000Ft-ból. Igaz, még előírn, kérnek ezt-azt, de azokért nem kell fizetni.
A többi bankban valóban ki kell fizetni a becslést, legfeljebb utólag jóváírják az egyéb költségekből. Bankfüggetlen hiteltanácsadóként sokféle trükköt ismerek, hitelképesség javító apróságokat. Ilyen esetben azért nem árt előre tájékozódni, mert vannak irányadó értékek, tapasztalati számok (amit csak a külsős partnereknek árulnak el a bankok, ügyfeleknek sajnos nem mondják el előre.)
Érdemes kérni ingyenes előzetes hitelbírálatot, ami alapján már előre lehet látni, mennyire vagytok hitelképesek. Ok, tudom, hogy a tényleges becslés fogja meghatározni a hitel pontos összegét, de pl azt már előre is meg lehet határozni, hogy a HB értéknek hány %-át lehet megkapni hitelbe. Ez minden banknál más és más. Nagyon nem mindegy, melyik bankba mentél be...
Nem tudom, tájékoztatott-e az ügyvéd, hogy érdemes pár napot várni a végleges adásvételivel, mert jan 1-e után kedvezőbbre változik az illeték törvény.
Szívesen segítek ingyen, ha gondolod. Nem tudom, merre laktok, de pl Budapest és környékén személyesen is el tudom mondani azokat a trükköket, amire utaltam.
Most úgy gondolom az Erste bankná lesz a lakáshitel, mert elég jó ajánlat van most az oldalán.
Ingyenes előzetes hitelbírálat? Erről sem tudtam hogy van ilyen. Most úgy néz ki a helyzet, hogy van egy ismerősünk akik több bankkal áll kapcsolatban, neki mondtam anyagi dolgokat és ő beszélt is állítólag a bankkal úgyhogy most azt mondták menni fog, de azért nem lehet semmi ilyesmit készpénznek venni :(
Hallottam hogy változik a illetékfizetés de azt is hallottam, hogy szigorítják a hitelfelvételt úgyhogy az utóbbit nagyon meg szeretném előzni.
Amúgy miben változnak az illetékfizetések?
Lakásvásárlás utáni illeték:
"A lakások tekintetében kedvezőbb az illeték mértéke. Lakástulajdon szerzése esetén (21. § szerint) az illeték alapja korábban is kedvezőbb volt, 2010. január 1-jétől azonban tovább csökken. Míg korábban a lakástulajdon forgalmi értéke alapján 4 millió forintig 2%, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 6% volt az illeték, az új szabály alapján a 4 millió forint feletti rész után már csak 4%-ot kell az államkasszába befizetnünk."
Az ERSTE-nél is működik az ingyenes előminősítés a konkrét adatok alapján, de én azért óvatosságra intenélek. Egyrészt amit a honlapokon, hirdetményekben találsz, azok általánosságok. Csak akkor lehetsz biztos abban, hogy Te jogosult vagy egy hitelre, ha már minden lényeges adatodat felvitték a minősítő rendszerbe, és az alapján elbírálják a kérelmedet. Az a személyes tapasztalatom, hogy az ERSTE értékbecslői mélyen alul értékelik az ingatlanokat a piaci árhoz képest. Pl fél éve egy vidéki házat az ERSTE felértékelt 9 millióra, majd egy másik bank ugyanazt a lakást most 12,5 millióra értékelte. Elgondolhatod, mennyivel kevesebb hitelt kapott volna az ügyfél, ha az ERSTE-nél marad.
Az, hogy kit melyik bankba viszek, sok mindentől függ. Leginkább attól, hogy milyenek a személyes adatok, jövedelmi, munkahelyi viszonyok, mit látni a folyószámla kivonatokon, mit lehet tudni az ingatlanról. Ha egy ügyfélnek jók a paraméterei, akkor az ERSTE ajánlatához képest kb 30%-kal alacsonyabb törlesztőrészletet is össze tudok hozni, de ha problémás, akkor jobban szét szoktam nézni, hol érdemes kopogtatni. Az egyik bank ebben engedékenyebb, a másik abban, de ennek bizony kőkemény ára van. Minél szigorúbb egy bank a minősítésben, annál jobbak a kamataik. 5 éve ezt csinálom, már azt is tudom, mit fognak majd kérdezni tőlem, ha beviszek egy kérelmet.:).
Nem kell aggódni, januárban még semmilyen jelzáloghitelt érintő komoly változás nem fog bekövetkezni. A drasztikus szigorítások már egy éve megtörténtek. Azóta csak annyi történt, hogy a normál kereskedelmi bankok mind megszüntették a jövedelem igazolás nélküli hitel termékeiket, de amúgy pl mindegyik csökkentett mostanában kamatot.
Kérd meg az ismerősödet, hogy töltsétek ki az ERSTE hitelkérelmi nyomtatványát. Tegyétek mellé a bankszámla kivonatokat, meg az ingatlanról a legfontosabb adatokat, majd végeztesse el az előminősítést a bankban. Csak így szabad nekifogni egy lakásvásárlási hitelnek, de én azért a többi banktól is bekérnék ajánlatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!