A szüleimtől napi 200 forintot kapok. Kiszámoltam hogy eddig a hétvégeken nem fizettek, így eddig 9000 forintal tartoznak. Persze nem akarják megadni. Hog szedjem ki belőlük?
Azzal kezdeném az érvelést, hogy a megállapodás az megállapodás. Lehet, hogy ők úgy gondolták, hogy csak hétköznap fizetnek neked, de nem ezt mondták. Ha az ő saruk, akkor pedig fizessék meg a következményeit és igenis adják oda az elmaradt pénzeket.
Ha a napi 200-as ígéretet nem szabták feltételhez (pl hogy jól tanulsz) akkor megtehetik, hogy mostantól nem adnak (vagy nem annyit, vagy csak hétköznap adnak), de a korábbi időre, amiben megegyeztetek jár a pénz.
Ha ezután sem hajlandóak akkor felhívnám a figyelmüket, hogy bizonyos szankciókat te is bevezethetsz. A lehetőségeid széles skálán mozognak. Próbálhatsz valami olyat tenni, ami náluk kiveri a biztosítékot, amit biztos, hogy nem szeretnének, hogy csinálj.
Ha gondolod nem tanulsz, rossz jegyeket gyűjtesz, iskolában beszerzel pár intőt vagy velük kezdesz el szemétkedni. A South Park (egy amerikai rajzfilm) egyik részében pl sz@rral kenték be a gyermekeik bizalmát kihasználó szülők házának falait.
Habár azt javasolnám, hogy elsőre valami finomabbal próbálkozz, ha nem hoz eredményt akkor bizony jöhetnek a drasztikusabb módszerek.
Remélem segítettem.
A szüleid NEM tartoznak neked semmivel! Még a napi 200 Ft-tot sem kötelesek neked adni.
Ha adnak, azt köszönd meg, de ne követelőzz! Inkább a te kötelességeiddel törődj!
Huu ez így elég morbidul hangzik, hogy a szüleid tatoznak neked...
Miben állapodtatok meg? Ők mit mondanak, miért nem fizetnek a hétvégeken? Nem lehet, hogy félre értettétek egymást, és ők úgy gondolták, hogy csak a hétköznapokon adják? Mert azért elég furcsa, hogy mindig pont a hétvégék maradtak ki.
Ülj le velük, és beszéljétek meg, hogy s miként kapsz zsebpénzt.
Az első válaszoló javaslatait inkább nem méltatnám. Nagyon rossz ötletnek tartom, hogy elkezdj emiatt szemétkedni velük. Meg intők, rossz jegyek beszedése.. ezekkel magaddal is kiszúrnál. Eldurvulhat a helyzet, és csak azt érnéd el vele, hogy megromlik a kapcsolatod a szüleiddel.
Egy este, amikor anya a vacsorát főzte, 15 éves fia megjelent a konyhaajtóban, kezében egy cédulával. Furcsa, hivatalos arckifejezéssel nyújtotta át a cédulát az anyjának, aki megtörölte kezét a kötényében, és elkezdte olvasni azt:
- a virágágyás kigyomlálásáért: 500 Ft
- a szobám rendberakásáért: 1000 Ft
- mert elmentem tejért: 100 Ft
- mert 3 délutánon át vigyáztam a kishúgomra: 1500 Ft
- mert kétszer ötöst kaptam az iskolában: 1000 Ft
- mert mindennap kiviszem a szemetet: 700 Ft
Összesen: 4800 Ft .
Anyja kedvesen ráemelte fiára tekintetét. Rengeteg emlék tolult fel benne. Fogott egy tollat és egy másik cédulára ezeket írta:
- mert 9 hónapig hordtalak a szívem alatt: 0 Ft
- az összes átvirrasztott éjszakáért, amit a betegágyad mellett töltöttem: 0 Ft
- a sok-sok ringatásért, vigasztalásért: 0Ft
- könnycseppjeid felszárításáért: 0 Ft
- mindenért, amit nap mint nap tanítottam neked: 0Ft
- minden reggeliért, ebédért, vacsoráért amit készítettem neked: 0 Ft
- az életemért,amit minden nap neked adok: 0 Ft.
Összesen: 0 Ft
Amikor befejezte, az anya mosolyogva nyújtotta át a cetlit a fiúnak.
A gyerek elolvasta és két nagy könnycsepp gördült ki a szeméből.
Szívére szorította a papírost és a saját számlájára ezt írta: FIZETVE.
Nézetek más szemszögből. A kérdés kiíróját a szülei nevelték. A kérdésből jól látszik hogy szófogadóvá próbálták nevelni akinek be kell tartani a szabályokat.
A pénzügyi nevelés fontos. Lehet hogy szerették volna a pénz használatára nevelni gyermeküket ezért lett a fenti helyzet.
Tettek felé egy kijelentést melyet szabálynak fogott fel. Mindennap kapsz 200 forintot. Nem tisztázták pontosan hogy csak munkanap vagy a hét minden napján. Utána a maguk által felállított szabályt megszegték.
A gyerek követve szülei példáját akik ha Ő megszegte a szabályokat kikényszerítették a szabályok betartását és büntették, most hogy szüleit szabályszegésen kapta Ö is szeretné kikényszeríteni a szabályok betartását.
Buta elképzelés hogy a szülőnek több joga van mint a gyereknek. Jelen esetben fokozottan igaz.
Mi történik ha nem kapja meg a pénzt.
Az eddigi értékrendje felborul, azt gondolja a szabályok betartása csak bizonyos emberekre vonatkozik és van eset mikor nem kell betartani.
Ha elutasítja, hogy szabályszegő legyen, akkor örök vesztes lesz, az igazi balek. Ha azt gondolja jól van ez és igyekezni kell arra hogy Ő legyen a bizonyos ember kinek nem kell betartani a szabályokat, szélhámos, csaló ember lesz.
Természetesen nem egy esettől történik meg de ahol egyszer előfordul ott többször is előfordulhat.
Valós életet nézve az emberek döntő többsége balek ha találkozik egy nála nagyobb balekkal akkor csaló lesz. A színtiszta csalók irányítják a balekok tömegét. Példa politikusak és választók.
Szüleid mit tehetnek, leperkálják a 9000 Forintot majd szeretettel megpróbálják segíteni az életed hogy ne legyél balek vagy csaló, így teljes életed legyen.
Add nekem nev és cim
Most dolog van Kievben
de kesobb ra erek
adossag behajtom
серде́чный приве́т!
Влади́мир
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!