Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Telekvásárlásnak mi a menete?

Telekvásárlásnak mi a menete?

Figyelt kérdés

2014. jan. 10. 15:37
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Nézed a hirdetéseket , telefonálsz , megnézed , elkéred a helyrajzi számot , leellenőrzöd a földhivatalban , hogy minden stimmel e , alkudozol ,megegyezel , áldomást isztok,másnap visszalép ,anyáztok , fenyegetsz, könyörögsz,új telket keresel, megint megegyezel , foglalót adsz,ügyvédet keresel , szerződést írtok,fizeted a vételárat,fizeted az ügyvédet , fizeted a bejegyzést,fizeted az illetéket és hopp , van egy telked !
2014. jan. 10. 16:23
 2/12 anonim ***** válasza:

Hasonló jókat tudnék én is írni, de onnantól indulok, hogy már megegyeztetek az eladóval...

Felkerestek egy ügyvédet, aki megírja az adásvételi szerződést. Ő átnézi a tulajdoni lapot, hogy rendezettek-e jogilag a dolgok, és tényleg "eladható-e".

Aláírjátok a szerződést, az ügyvédet kifizeted, Ő pedig intézi a további jogi dolgait, mint földhivatalhoz eljuttatás, átíratás, valamint az adóhatósági bejelentés.

Majd idővel kapsz a NAV-tól egy határozatot, hogy mennyi illetéket kell a vásárlás után fizetned, majd a földhivataltól egy iratot, hogy bejegyezték a telekre a tulajdonjogodat.

Ha van nálatok telekadó, akkor a helyi önkormányzathoz is be kell jelentened a szerzést, hogy az adót ki tudják vetni rá. (Nem minden helyi adó kötelező, tehát van ahol ilyen van, van ahol olyan, van, ahol nincs.)

2014. jan. 11. 05:45
 3/12 Sayrux ***** válasza:

Üdv!

Én földmérőként egy dolgot tudnék, hozzáfűzni. Ilyenkor érdemes a telekhatárokat leellenőriztetni egy földmérővel, mert utána lehetnek gondok. Sok ilyennel találkoztam, hogy megvették a telket építkezés során kiderült, hogy sokkal kisebb volt mint a hivatalos méret mert a szomszédok lecsippentettek belőle és ment a pereskedés. Ha a nem szeretnél a későbbiekben ilyen problémát akkor szerintem megéri.

Üdv

Halász Zsolt

földmérő

2014. jan. 11. 07:45
 4/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat mindenkinek! Persze nyilván van itt a közelemben is olyan aki jobban tudja nálam. Mégegyszer, köszönöm!
2014. jan. 11. 11:16
 5/12 anonim válasza:

És mi a helyzet az önkormányzati kifüggesztéssel?Ez már nem szükséges vagy ezek után jön?

Csak azért bátorkodtam hozzászólni mert én már vettem egy telket megírtuk ügyvéddel a papírokat és az eladó most találta ki hogy ki kell függesztetni az önkormányzatnál hogy az elővásárlási jogukkal élhessenek az esetleges illetékesek,akik közül eggy éppen már beszélt is a volt tulajjal akinek a háromszorosát igérte a telekért mint amit én adtam érte,ezért és más ettől független okból most halogatom a dolgot.

A válaszokat előlre is Köszönöm

2014. jan. 25. 19:33
 6/12 Sayrux ***** válasza:

Magán teleknél nincs kifüggesztés, és elővásárlási jog sincs. Senkinek semmi köze, hogy mennyiért adod el a telket. Kifüggesztés legfeljebb Önkormányzati teleknél lehet. Elővásárlási jog pedig akkor van, ha az eladó ingatlannak több tulajdonosa van. Pl a közös osztatlan tulajdonú ingatlanoknál. De ezt az ügyvédednek jobban kellett volna tudni, hisz ez ingatlan jog.

Üdv

Halász Zsolt

Földmérő

2014. jan. 26. 05:43
 7/12 anonim válasza:
Köszönöm a választ ez a telek anya és fia 1/2 arányú tulajdona volt és az adásvétel megtörtént ügyvédnél az ügyvéd a szerződésbe beleírta hogy a telek teher illetve igénymentes és a szerződés aláírásával az én tulajdonom lett a bejegyzése pedig az ő feladata.Namármost ez nem történt meg és hogy ez létrejöjjön azt mondja a volttulaj hogy ki kell függesztetni ehhez pedig alá kell írnom nekem is eggy papírt csakhogy attól tartok hogy ha kifüggesztik a telekszomszéd mint élni fog az elővásárlási jogával.Üdv Tóth Csaba
2014. jan. 28. 10:16
 8/12 Sayrux ***** válasza:

Üdv!

Ha mind ketten aláírták az adásvételt, tehermentes akkor már csak be kell jegyeztetni. Volt előleg, vagy foglaló? Ez kicsit olyan mintha vissza akar táncolni. Vagy akadt másik vevő aki többet ajánlott és így akar kilépni. Én a helyedben megkérdeznék egy másik ügyvédet is.

2014. jan. 29. 05:18
 9/12 anonim válasza:
Üdv a teljes vételárat kifizettem neki a szerződéskötéskor,amiben kijelentették hogy az ingatlan teher és igénymentes,az is bele van írva hogy az átírással az ügyvédet bízom meg
2014. jan. 29. 09:20
 10/12 Sayrux ***** válasza:

Üdv!

Akkor megvan az aláírt végleges adás-vételi szerződés?

2014. jan. 30. 05:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!