Ki mit örököl a két ingatlanból?
1.Van egy közös ingatlanunk a férjemmel, amit közösen vettünk. Neki van egy különélő gyermeke, nekem van két velünk élő gyerekem, közös gyerek nincs. Az világos, ha meghalunk, fele ház az ő gyerekéjé, másik fele az én két gyerekemé. Ha egyikünk hal meg, akkor rögtön ki kell fizetni a ház árának a felét az elhunyt gyerekének?
2. Van egy másik ingatlan, ami apukámé és feleségéjé, ők ezt a nevemre íratták, illetve felét megvettem, de haszonélvezettel benne laknak életük végéig. Tehát ez is közös tulajdon a férjemmel, de az én nevemen van. Ha én meghalok, ennek a felét is örökli a párom gyermeke? Mivel neki már van saját lakása, az enyémeknek meg nincs, ezért ez kicsit fájna ha így lenne.
1. Ha a házastársak tulajdonrésze 50-50 százalék, akkor a meghalt társ után az ingatlanrészt a társ gyerekei+ egy gyereknyit az élve maradt társ örököl. Az öröklés beállta a jelzett kifizetést nem eredményezi, az ugyanis a kötelesrész kiadásakor lenne esedékes - ha nem állna be az öröklés.
2. Ha a házasságkötés előtt tett szerz a második pont alatt jelzett ingatlanra, akkor az külön vagyonként kell figyelembe venni, és csak Ön örökli (azaz lekerül a jelzálog majd, és szabad döntése a hasznosítás.
Ha viszont a házasság során került tulajdonába a haszonélvezeti teherrel, akkor bizony közös tulajdonként kell majd a hagyatéki eljárások során figyelembe venni.
Valóban faramuci a helyzet, ezért célszerű lenne örökségi szerződésben rendezni az egyes eseteket, hogy ne utólag legyenek viták.
Remélem, segíthettem
a joghely: 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről harmadik rész: törvényes öröklés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!