Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogyan tudnám behajtani volt...

Hogyan tudnám behajtani volt párom felém történő tartozását, melyet közjegyző előtt is elismert?

Figyelt kérdés
Tartozik 500ezer forinttal, melyet havonta fizet 8ezer forintjával. A közjegyző előtt így állapodtunk meg, valamint, hogy ha három hónapig nem fizet, behajtható a tartozás. Na most már három hónapja nem fizetett, és nem tudom hogyan tovább. Már mint, hogy mi a menete, mi az első lépés, stb. Én úgy tudom, hogy ilyenkor a bíróság kimarad belőle, de akkor hova kell fordulni, milyen behajtóhoz, vagy hogyan történik ez? Persze szívesen elkerülném a jogi utat, de ha nem fizet, nincs mit tenni.Köszönöm, ha segíteni tudtok.
2009. nov. 10. 14:30
 1/3 anonim ***** válasza:

A közjegyző előtt elismert követelés Bírósági procedúra nélkül, azonnal végrehajtható.

Keress a lakóhelyeden egy önálló végrehajtót, és egyezkedj vele. Sajnos pénzért vállalja.

2009. nov. 10. 15:01
 2/3 anonim ***** válasza:

Azonban végrehajtási záradékolni KELL az okiratot!

Tehát a kiállító közjegyzőt keresd meg, ő megadja a végrehajtási záradékot, azután az adós lakcíme szerinti illetékes bíróságnál kérned kell a végrehajtási lap kiállítását. (Ezt nem hagyhatod ki, mert az állami kényszerrel történő végrehajtás privilégiuma az APEH mellett csak a bíróságot illeti meg. Amit kihagysz az az, hogy a követelést nem kell "elismertetni" bíróság előtt.)

Hasonlóképpen nem vagy jogosult "keresni egy végrehajtót", és pláne nem vagy jogosult "egyezkedni vele". A végrehajtási lapot a bíróság hivatalból küldi meg az eljáró és illetékes végrehajtónak, aki majd megkeres téged a költségigényével (amelyet törvény ír elő), és a költségek megelőlegezését követően indul el a végrehajtás.

2009. nov. 10. 15:22
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a választ, így már érthető. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy amit én megelőlegezek, azt jól gondolom, hogy az adós fizeti majd vissza nekem, azáltal, hogy annyival többet hajtanak be rajta? És vajon hány százalék lehet ez a költség, mert ha sok, akkor szinte meg sem éri, mert én fizettem a közjegyzőt 20ezerért, ha még kérnek tőlem ne adj Isten 100ezer forint költséget, akkor jobban járok, ha várok türelmesen, mert mi van, ha még nem is sikerül behajtani rajta, mert mondjuk nincs a nevén semmi. Köszönöm.
2009. nov. 11. 07:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!